Ekerö IK köper utrustning åt nyanlända – får handtag av Sverige United

19 juli 2016
Thomas Hjelte, Ekerö IK

Thomas Hjelte, Foto: Ekerö IK

Ingen borde hamna utanför fotbollslaget eftersom utrustningen kostar för mycket pengar. Det anser Ekerö IK, som vill köpa nya matchkläder åt föreningens ensamkommande flyktingbarn.
– De ska känna samma tillhörighet som alla andra, säger sportchefen Thomas Hjelte.

Under 2015 sökte sig ett flertal nyanlända ungdomar till klubben Ekerö IK, belägen strax sydväst om centrala Stockholm. Många ville börja med idrott och den sektion som lockade mest var fotbollen, berättar sportchefen Thomas Hjelte. En glädjande utveckling för Ekerö som inte minst på ledarsidan jobbat hårt med att hålla liv i nyrekryteringen de senaste åren.

Samtidigt fanns utmaningar att klara av innan integreringen i den ordinarie verksamheten kunde komma igång för fullt. En konkret sak var språkbarriären. De flesta av ungdomarna hade bara bott i Sverige några månader och behärskade naturligt nog inte svenskan fullt ut ännu. Däremot talade många persiska som modersmål, och genom att rekrytera en tolk med liknande bakgrund kunde Ekerö IK underlätta situationen.

– Glädjande nog hade en 23-årig kille som heter Mohammad Hassan hört av sig till oss tidigare för att utbilda sig och bli ledare. Han kom själv till Sverige som asylsökande och nu kunde vi ge honom en roll där han lotsar de här ungdomarna, som allesammans är i tonåren, in i föreningslivet och parallellt med det stöttar dem på olika sätt. Det har fungerat väldigt bra, säger Ekerö IK:s sportchef Thomas Hjelte.

Hittills har Ekerö IK placerat in ett 20-tal av de nyanlända killarna i föreningens P14-, P15- och P16-lag och förhoppningen till hösten är att några av de mest fotbollsvana ska kunna ta klivet till den juniortrupp som satsar lite hårdare och som rent organisatoriskt ligger närmast klubbens representationslag i division 3.

– Talangmässigt är många väldigt duktiga. Man märker att de spelat mycket fotboll, även om alla kanske inte gjort det organiserat. Men vi är övertygade om att när vi väl hittat rätt former för att slussa in de här killarna blir det ”win-win” för alla parter. Ekerö IK är i behov av såväl spelare som ledare och funktionärer, och i gengäld kan klubben fungera som en språngbräda in i samhället, säger Thomas Hjelte.

Hur då?
– Vi är en stor förening med 900 aktiva spelare och det finns många kontaktytor här. Jag tror överlag att föreningslivet är ett bra sätt att träffa nya vänner, lära sig språket och få in en fot på olika håll.

Men det finns ett hinder som klubben hittills inte kunnat rå på till fullo. Nämligen ekonomin. Att spela fotboll är inte gratis och för de allra flesta av de nyanlända har det varit helt otänkbart att köpa samma fina dräkter och material som lagkompisarna använder. Thomas Hjelte förklarar att en komplett utrustning, med allt från ryggsäck och överdragskläder med tryck till strumpor, shorts och benskydd, sammanlagt kostar över 1500 kronor per set. Pengar som de asylsökande inte har.

– Vanligtvis tar vi ju för givet att varje spelare ska kunna betala medlemsavgifter och köpa utrustning som skor och liknande, men så är det inte nu. Långt därifrån. Om killarna inte råkar bo hos en familj som kan hjälpa dem får de inte ihop tillräckliga medel. Så är det bara. Till viss del har vi täckt behovet med begagnade saker och kläder som vi samlat in. Men det är klart att vi vill ge dem en enhetlig utstyrsel, det är helt givet för oss, säger Thomas Hjelte.

Varför då?
– Det handlar om att de ska få känna tillhörighet, även i form av klädsel. Om man fullt ut ska bli en del av ett lag behöver man samma förutsättningar som sina kompisar.

För att klara av målsättningen hörde Ekerö IK av sig till Sverige United, som valt att ge klubben en hjälpande hand. Stiftelsen går in med en del av de 30 000 kronor som behövs till projektet, och det resterande beloppet hoppas föreningen få fram med hjälp av andra samarbetspartners.

– Vi ska fixa detta, så enkelt är det. Det här är oerhört prioriterat för oss. Ert stöd blir en välkommen hjälp och någonting som verkligen bidrar till vår helhetslösning. Vi är jättetacksamma för det, säger Thomas Hjelte.

Läs mer om Sverige United och hur ni som förening går tillväga för att ansöka om bidrag eller stipendier från oss!

Vill du hjälpa Ekerö IK att få in mer pengar till projektet? Kontakta Thomas Hjelte via mejl: hjelte@ekeroik.com.