Sverige United stöttar IFK Osby – integration genom läxhjälp och fotboll

12 augusti 2016

Hernia Lorentsson

Att bara spela fotboll leder sällan till integration. IFK Osby tar större ansvar än så – och erbjuder nyanlända alltifrån läxhjälp till kurser i matlagning och ekonomi.
– Vi vill förbereda dem för ett liv i Sverige, säger projektledaren Henrica Lorentsson.

Många är nog överens om att idrottsrörelsen kan öppna dörrar in i samhället och fungera som en mötesplats för människor med olika bakgrund. En plattform för integration. Men räcker det verkligen att sparka boll tillsammans för att på så vis bygga ett mer sammanhållet samhälle.

IFK Osby tror inte det.

Förra hösten bestämde sig den lilla skånska föreningen för att arbeta mer strukturerat, med fler verktyg, för att koppla ett helhetsgrepp och slussa så många nyanlända som möjligt till utbildning och jobb. Klubben ville, kort och gott, ta ansvar även utanför planen.

– Många ungdomar hade under den perioden kommit till vår kommun, och det som slog oss var hur stark deras dragning till fotbollen var. Oavsett om killarna och tjejerna kom från Afghanistan, Syrien eller något annat land fungerade som fotbollen en gemensam nämnare. Så fort vi hade en boll i rullning nådde vi fram till dem, säger Henrica Lorentsson som sitter i IFK Osbys styrelse.

Till en början var tanken att de nyanlända skulle som sökt sig till klubben skulle få plats i dess befintliga ungdomsverksamhet. Men ganska snart uppstod utmaningar. När träningstrupperna växte blev det svårare för IFK Osbys ledare att hinna lägga kraft och resurser på varje enskild individ, och dessutom fanns en språkbarriär. Ibland uppfattade inte alla deltagare ledarnas instruktioner, utan vissa träningspass upplevdes som lite röriga och ostrukturerade.

– Och dessutom skilde det en hel del i fotbollsvana. Vissa av de nyanlända hade aldrig idrottat organiserat tidigare, medan våra svenskfödda spelare varit med i samma lag sedan sexårsåldern. Vi insåg att vi behövde tänka om och slipa på ett annat upplägg, säger Henrica Lorentsson.

Det var hon som kläckte idén om ”Världslaget – en väg in”. Syftet var att skapa en slags slussningsverksamhet, där spelare mellan 15 och 21 år bjuds in till en kravlös fotbollsmiljö, för att sedan placeras in på en lämplig nivå inom föreningen. Men det handlade inte bara om det rent sportsliga. Redan från början fanns en ambition om att stötta nyanlända ungdomar även i privatlivet. De flesta av dem hade ju nyligen kommit till Sverige från andra länder och såväl idrottsligt som kulturellt fanns mycket nytt att förhålla sig till.

– Tänk dig själv att du är tonåring och hamnar i en helt främmande miljö, hundratals mil hemifrån. Det är klart att du behöver en del stöd för att kunna trivas så bra som möjligt. Det kan handla om alltifrån att öva på matlagning till saker som hur man söker in på en utbildning eller varför det är viktigt att undvika sms-lån. Sådana saker kan IFK Osby hjälpa till med. Jag själv jobbar inom banksektorn och lär gärna ungdomarna vad som är viktigt att tänka på när det gäller privatekonomi, hur man sätter upp en budget och den typen av praktiska saker. Och vi har andra personer som hjälper till med läxläsning och håller i föreläsningar om näringslära, kost och andra ämnen, säger Henrica Lorentsson.

Hon förklarar att processen har en tydlig målsättning. Inom ett år hoppas IFK Osby att minst hälften av de nyanlända ungdomarna ska kunna gå vidare till någon typ av sysselsättning. Antingen studier eller jobb. Där har klubben ett nätverk av sponsorer och lokala företag som kan erbjuda praktikplatser eller arbetstillfällen, men då krävs förstås att ungdomarna först övar på språket och får en förståelse för hur föreningslivet och samhället i övrigt fungerar.

– Det första vi gör när vi träffar en ny deltagare är att lyssna på honom eller henne. Vad vill den här individen? Vilka drömmar har han eller hon? Jag håller alltid en djupintervju och tar reda på hur vi kan blicka framåt och vad som blir nästa steg. Många som kommer till oss säger från början att deras högsta önskan är att bli läkare eller ingenjörer, yrken som har hög status i deras hemländer, men då gäller det för mig att försöka vidga perspektiven. I Sverige finns ju betydligt fler yrken och möjligheter än så, säger Henrica Lorentsson.

En annan viktig grundpelare för ”Världslaget” är att försöka mixa nyanlända med etablerade svenskar. IFK Osby tror att alla tjänar på att utbyta erfarenheter med varandra, och att fotbollsplanen kan vara en bra arena för den sortens möten. Därför försöker föreningen aktivt att locka tillbaka ungdomar som kanske tidigare spelat i ett lag, men som av något skäl valt att sluta.

– Ofta upplever ungdomar att det blir en hård press inom fotbollen i kanske 14-, 15-årsåldern. Lagen ska toppas och det blir en tydlig utslagning. Då kanske man lägger skorna på hyllan trots att man egentligen fortfarande älskar fotbollen. Det är inte den man är trött på, utan på miljön runtomkring. Nu vill vi erbjuda en möjlighet att dels komma tillbaka till idrotten, dels knyta kontakter och få nya vänner. Till hösten vänder vi oss till skolorna i trakten och där tror vi att det finns goda chanser till en nyrekrytering. Men man måste förstås inte ha spelat tidigare, utan alla som vill prova på fotbollen hos oss är välkomna, säger Henrica Lorentsson.

Stiftelsen Sverige United anser att IFK Osbys projekt är både inspirerande och hedervärt. För att de nyanlända i laget ska få enhetliga match- och träningskläder och kunna känna sig välkomna på lika villkor ger vi en hjälpande hand till materialinköp under hösten. Stort tack, IFK Osby, för er viktiga insats!