Alla ska med – Sverige United stöttar Kornhult/Hishults träningsläger

17 mars 2017

Ett träningsläger utomlands kan ge minnen för livet och svetsa ihop fotbollslaget. Men vad gör man om alla inte har råd?
– För oss var det givet att samla in pengar till våra nyanlända killar, säger Daniel Johansson i Kornhult/Hishult FF.

När man pratar om integration genom fotbollen kretsar samtalet ofta kring rent sportsliga och föreningsmässiga frågor. Man diskuterar hur en nyanländ ungdom utan tidigare erfarenhet av organiserad idrott på bästa sätt ska anpassa sig till regler och normer i Sverige. Alltifrån tidspassning och språk till sociala koder på och utanför planen. Och man pratar om taktiska faktorer. Hur slussar man in en ovan spelare i en grupp med jämnåriga som tillhört samma lag sedan knatteåren?

Men ibland glömmer man utmaningarna som kommer senare – inte minst de ekonomiska. För även en spelare som tagit sig fram långt, som fått inblick i föreningslivet, lärt sig svenska språket, träffat vänner och erövrat en plats i startelvan kan ju fortfarande vara i underläge. Unga människor som befinner sig i en asylprocess eller som just fått uppehållstillstånd i Sverige har mycket små ekonomiska medel att röra sig med. De har sällan möjlighet att bekosta matchställ och skor på egen hand, och än mindre att betala avgifter för medlemskap eller träningsläger på annan ort.

– Det här är någonting jag tror att många känner igen sig i och en situation vi även upplever hos oss. Utgifter som vissa personer kanske inte reflekterar så mycket över kan vara betydligt svårare att bära upp för andra, säger Daniel Johansson i division 5-laget Kornhult/Hishult FF.

Han berättar att den lilla halländska föreningen varit bra på att integrera nyanlända ungdomar de senaste åren. I juniorleden återfinns ett flertal spelare och i herrarnas A-trupp ingår bland annat ett par killar med bakgrund i Syrien och Irak.

– Man märker ju att fotbollen är en väldigt bra miljö att mötas genom. Många har en relation till den från hemlandet och här i Sverige blir lagidrotten ett sätt att bredda sitt kontaktnät och att komma in i samhället. Vi svenskar är kända för vårt ideella arbete inom föreningslivet, och det ger resultat. Man imponeras när man möter personer som bara varit här något enstaka år men som i stort sett redan pratar flytande svenska, tack vare sammanhanget fotbollen gett dem. Det är häftigt. Samtidigt skulle man gärna försöka sänka de ekonomiska trösklarna så att man kunde inkludera folk smidigare, säger Daniel Johansson.

Vilka utmaningar jobbar ni med just nu?
– I slutet av mars åker vi på träningsläger utomlands, till Danmark, med vårt herrlag. Tanken är att vi ska jobba med vårt spel men också att vi ska kunna arbeta med team-building och stärka gruppen. Då är det klart att det blir oerhört tråkigt om inte alla har råd att följa med. För så ser verkligheten ut: Det blir för dyrt för vissa.

Vad skulle det betyda för er om alla kan åka?
– Väldigt mycket, självklart. Vi tycker ju att alla våra spelare är lika viktiga och att de ska vara med i laget på lika villkor.

Sverige United sympatiserar med den tanken och vill gärna stötta Kornhult/Hishult att komma iväg på sitt träningsläger. Därför ger vi ett litet handtag så att samtliga spelare i truppen kommer iväg och kan ladda upp inför den kommande säsongen tillsammans. Tack för ert fina arbete!