Guldhanden 2022

Sverige Uniteds tre stipendier delas ut på en årlig gala som gästas av fotbollsprofiler och eldsjälar från hela Sverige. Även detta år blev det på grund av pandemin istället en digital gala som leddes av Carolina Klüft. En av de som hyllade årets stipendiater var förbundskaptenen i det svenska herrlandslaget Janne Andersson. Se galan här: Guldhanden-galan 2022

Det är Sverige Uniteds priskommitté som bland inkomna nomineringar utser årets stipendiater. I priskommittén ingår landslagsmålvakten Zećira Mušović, expertkommentator Irma Helin Zibanejad, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, elitdomaren Mohammed Al-Hakim och fotbollsspelaren Ivo Pekalski. Stipendierna har ett sammanlagt värde på 100 000 kronor.

Vinnare av Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden 2022

För årets Guldhand har det varit självklart att engagera sig i samhället och hjälpa till, oavsett om det handlar om fotboll, trygghetsvandringar eller samverkansgrupper. Hon har blivit ett välkänt ansikte i området, en person som många känner förtroende för och vänder sig till.

I sin roll som fotbollsförälder och ledare i dotterns fotbollsförening såg hon möjligheten att nå nya grupper – fotbollsmammorna. Hon bjöd in till träningar för kvinnor, som efterhand har byggts på med samtalsgrupper. Fotbollen blev en plattform för att stärka inte bara döttrarnas utan också mammornas integrering i samhället.

Med ett ben i vardera kulturen – den svenska och den somaliska – är årets Guldhand en brobyggare i ordets bästa bemärkelse.  

Kombinationen av samhällsengagemang och fotbollsintresse gjorde det naturligt för årets Silverhand att starta en fotbollsförening. Han hade ett tydligt mål: att bidra till integration genom att ge spelarna ett snabbspår till språk, nätverk och jobb. Resultatet lät inte vänta på sig.

Hans förmåga att fånga upp människor med olika bakgrunder och få in dem i föreningens värme gjorde att det blev integration från dag ett. Med uppemot tjugo olika nationaliteter på föreningens olika aktiviteter sker unika möten mellan människor som förmodligen inte skulle umgåtts om det inte varit för fotbollen.
Det finns många exempel på människor som har årets Silverhand att tacka för att de fått en ingång till det svenska samhället.

Inkludering och integration handlar om långsiktigt och uthålligt arbete. Det gäller särskilt i utsatta områden med mångkulturella miljöer och där segregationen lurar runt hörnet.  

Genom sin uppväxt i området är årets Bronshänder väl medvetna om utmaningarna och har sedan unga år gett av sin tid för att åstadkomma förändring. Deras mål är att öka barn och ungas förståelse för sociala strukturer och svenska sedvänjor. I praktiken sker det genom bland annat spontanfotboll, fotboll för tjejer och samarbete med kommunen.

Årets Bronshänder vill fungera som förebilder och gör föreningen till en samlingsplats, även för de som inte spelar fotboll. De ger flickor och pojkar, barn och unga, med olika bakgrund inspiration och framtidstro.