Stattena startade serielag för integration – får stöd av Sverige United

30 augusti 2016
Stattena, Victor Bärring

Starrenas killar ställer upp på lagbild direkt efter en match.

Stattena IF arbetar för integration genom fotbollen. Föreningens nystartade juniorlag har blivit en mötesplats för ungdomar från olika delar av världen.

– Vi vill stötta dem så gott vi kan, säger initiativtagaren Victor Bärring.

Sedan några månader tillbaka driver Stattena IF ett lag för herrjuniorer, med en annan prägel än vad klubben tidigare varit van vid. Truppens sammansättning skiljer sig från övriga sektioner eftersom spelarna har så pass olika bakgrund. Vissa av dem har alldeles nyligen kommit till Europa som asylsökande från länder som Syrien och Afghanistan, andra har bott i Sverige några månader eller något år, fått uppehållstillstånd och börjat rota sig i sin nya tillvaro. En tredje grupp är svenska medborgare som vistats länge i landet, eller vuxit upp här, och kan hjälpa sina lagkompisar med språket, skolan och att på andra sätt ta sig in i samhället.

Kort sagt: Stattena IF:s lag för herrjuniorer består av unga killar med olika nationaliteter – en heterogen skara som tillsammans bildat en homogen grupp. En enhet som drar åt samma håll, vinner och förlorar tillsammans och drar nytta av varandras olika erfarenheter från livet i Sverige och andra delar av världen.

Att det blivit så beror till mångt och mycket på en enda person. Skåningen Victor Bärring. Det var han som, i slutet av 2015, fattade ett beslut som skulle få stor betydelse för dessa sammanlagt 30 ungdomar. Efter att ha följt nyhetsrapporteringen från kriget i Syrien och från det lidande som drabbade många flyktingar på Medelhavet kände Victor att han ville hjälpa till. Göra skillnad i en svår situation. Använda sitt eget nätverk för att välkomna några av de människor som sökt sig till Sverige.

Och egentligen var det aldrig någon fråga om vilken metod Victor Bärring skulle välja. Fotbollen. Den utgjorde redan en stor del av hans egen tillvaro, och genom sitt engagemang inom klubben Stattena IF utanför Helsingborg hade han en plattform att bygga vidare ifrån. Nu var det bara att börja. Att ta klivet och starta upp en verksamhet.

– När jag väl fattat beslutet gick det hela ganska snabbt. Jag vände mig till ett antal HVB-hem för asylsökande i trakterna och bjöd in dem till att spela fotboll. Jag hade bokat en plan under fem vardagskvällar och gick ut ganska brett för att se vilket intresse som fanns. Och responsen blev mycket större än jag kunnat ana, säger Victor Bärring.

Drygt 60 ungdomar dök upp till passen, och det stod snart klart att det definitivt fanns underlag för en större satsning än att bara köra enskilda spontanträningar. Men det gällde samtidigt att tänka långsiktigt. Victor ville inkludera ”sina” ungdomar i det svenska föreningslivet på riktigt, få dem att känna sig delaktiga på samma villkor som andra fotbollsintresserade och ge dem möjlighet att utvecklas både sportsligt och som människor. Då skulle det inte fungera att ”bara” träffas någon gång i veckan för att spela fotboll med en och samma grupp killar från ett visst asylboende. En bättre lösning vore att mixa de nyanlända med personer som har en förankring i Sverige, se till att människor med olika härkomst fick mötas.

Sagt och gjort: I Stattena IF:s regi drog Victor Bärring igång sitt herrjuniorlag och spände bågen direkt. Det skulle inte handla om träningsmatcher eller spel i Korpen, utan om regelrätt seriespel mot andra etablerade föreningar.

– I december kom vi igång och det har varit en fantastisk resa sedan dess. På pappret kan man kanske få uppfattningen att vi gjort en svag första säsong eftersom vi kom näst sist i den tredje och lägsta divisionen för ungdomar här i Skåne. Men så ser jag inte alls på saken. Faktum är att vi sällan varit utspelade, trots att vi mött bra motstånd. Även om vi förlorat har vi stått upp bra och utvecklats från vecka till vecka. Som helhet är jag väldigt stolt, säger Victor Bärring.

För att leva upp till sin målsättning om att integrera på allvar jobbar han aktivt med att värva svenskfödda spelare till laget. Tanken är att alla parter tjänar på att utbyta erfarenheter med varandra.

– Just nu har vi 20 nyanlända killar och tio med svenskt medborgarskap. Men jag vill gärna att det ska vara en lite större andel med svenskt medborgarskap och därför har jag vänt mig till fritidsgårdar och olika spontanfotbollsgäng här i närområdet. Min förhoppning är att det ska synas att vi är seriösa med vårt lag. Vi är ingen elitklubb med högt ställda prestationskrav som exempelvis HIF, men vi brukar allvar på träningarna och har ambitioner. Hos oss kan man spela för att ha roligt, men våra killar har också visat sig fungera bra i klubbens seniorverksamhet, där flera av dem fått testa att spela både A- och B-lagsfotboll, säger Victor Bärring.

Men allting går dessvärre inte smidigt och enkelt. Att vara ensamt ansvarig för ett helt fotbollslag tar på krafterna, särskilt som förutsättningarna i just det här fallet ser annorlunda ut jämfört med andra klubbar. Victor Bärrings spelare har ofta begränsade ekonomiska förutsättningar och därför är det utmanande att få ihop det material och den utrustning som krävs för att verksamheten ska rulla. Dessutom behöver många stöd på olika sätt även utanför fotbollsplanen.

– Det jobb jag lägger ned skiljer sig rätt mycket från ett vanligt tränaruppdrag. Jag ägnar mig åt läxläsning, åt att skjutsa killarna till och från matcher, åt att ha samtal med dem i olika sammanhang. Klart att det kan vara ansträngande om man, som jag, drar en stor del av lasset själv. Extra tungt är det att behöva lägga mycket energi på ekonomin kring laget, vilket jag lärt mig att få en hatkärlek till. Å ena sidan finns det  väldigt många givmilda privatpersoner som stöttat oss med pengar till träningsavgifter och dylikt, vilket ger en god boost. Man känner att arbetet som läggs ner uppskattas. Å den andra är det givetvis jobbigt att se hur vissa individer begränsas inom fotbollen av ekonomiska skäl, säger Victor Bärring.

För att få ihop alla bitar kring laget behövs med andra ord en del uppbackning utifrån, och som ett led i den processen har Victor Bärring kontaktat Sverige United. Från stiftelsens sida har vi inte möjlighet att rent fysiskt finnas på plats i det dagliga arbetet, men vi ser Victor som en eldsjäl och därför har vi beviljat ett bidrag som ska täcka utrustning och material till verksamheten under hösten och vintern. Genom att ge Victor en hjälpande hand hoppas vi kunna vara med och se till att hans viktiga insats får en fortsättning. Stort tack, och lycka till med laget framöver!

Här kan du läsa mer om hur du kan ansöka om bidrag till ditt integrationsprojekt inom fotbollen!