Sverige United stöttar Storviks IF – Startade knattefotboll och fick A-lag på köpet

21 september 2016

screen-shot-2016-09-21-at-12-06-01Ursprungsplanen var egentligen att ordna spontanfotboll för barn. Men Storviks IF fick ännu mer på köpet: Ett A-lag där vissa spelare har proffsmeriter.
– Inte illa för division 6, säger styrelseledamoten Lars Lindkvist.

Ibland brukar man säga att idrotten kan binda samman ett helt samhälle, och för Storviks IF från Sandvikens kommun i Gästrikland är det knappast någon överdrift. Föreningen har varit aktiv ända sedan 1901 och dess fyra sektioner – fotboll, innebandy, skidor och orientering – samlar totalt 850 medlemmar. Drygt en tredjedel av ortens 2 500 invånare. Kort sagt: Den som inte själv engagerar sig inom klubben känner för det mesta någon annan som gör det. En klasskamrat, en jobbarkompis eller en familjemedlem.

Men trots lokalsamhällets uppbackning har det under perioder varit utmanande att få ihop verksamheten, inte minst när det gäller fotbollen. Spelarunderlaget är begränsat och det A-lag Storviks IF ställer på benen i division 6 brukar återkommande få kämpa hårt för att få ihop en konkurrenskraftig trupp. Men i slutet av 2015 skedde plötsligt en förändring. Och en drastisk sådan, dessutom.

– Det hela började med att vi blev kontaktade av Rädda Barnen under den hösten. De hade aktiviteter på flyktingboendet här i närheten, ett ställe som heter Backberg, där det fanns många barn som längtade efter en fritidssysselsättning, säger Lars Lindkvist, styrelseledamot för Storviks IF.

Från början gällde förfrågan framförallt innebandy, och Rädda Barnen hade ett förslag. Kunde Storviks IF möjligen följa med till Backberg och berätta om sin verksamhet? Kanske dra igång öppna träningar för att locka några av de 80 personer under 18 år som placerats på boendet att aktivera sig fysiskt?

– Och vi sade ja. För oss kändes det bra att få introducera vår förening för nya människor och – framför allt – att få hjälpa till med att arrangera något meningsfullt för dem, säger Lars Lindkvist.

Sagt och gjort. I december satte projektet igång – till stor glädje för alla inblandade. Det kom många barn mellan sex och tolv år som med stor entusiasm gav sig in i det för dem helt obekanta spelet innebandy. Men det som hände vid sidan av planen var nästan mer uppseendeväckande.

– De här tjejerna och killarna åkte ju inte själva till idrottshallen, utan precis som det brukar vara med ungdomsidrott hade de sina föräldrar med sig. Ofta pappor som heller aldrig spelat innebandy – men fotboll var de ju vana vid från sina hemländer. Så medan barnen tränade innebandy stod papporna vid sidan av och trixade med en boll. Vi såg ju att en hel del av dem hade talang, och det var så nästa idé föddes – att vi skulle inrikta oss även på fotboll i det här projektet, säger Lars Lindkvist.

Han förklarar att Storviks IF och Rädda Barnen kopierade sitt grundkoncept, det om lek- och lär-idrott för de allra yngsta, men med en avgörande skillnad. Inom fotbollen skulle även de vuxna från Backberg bjudas in. Och det visade sig bli ett framgångsrikt upplägg.

– Visst, i början var det väl lite si och så med det taktiska. Många av de nya spelarna vi bjöd in till träningar och sedermera även testade i vårt division 6-lag var duktiga rent individuellt, men hade desto mindre vana av idrott i organiserad form. Till en början förlorade vi de flesta matcherna stort, men allteftersom vi blev mer samspelta utvecklades vi mer och mer här på vårkanten. Vi har det fortfarande kämpigt i tabellen, men allt går åt rätt håll, säger Lars Lindkvist.

En positiv överraskning för Storviks IF var kvaliteten hos vissa av de nyvärvade vuxna truppmedlemmarna. Några av dem hade spelat högt upp i divisionerna i sina hemländer, varav någon eller ett par rentav professionellt i sina yngre dagar. Ett fint tillskott till klubben, rent sportsligt. Men det allra största glädjeämnet var ändå att tillgången på spelare över en natt blev betydligt större.

– Förut hade vi jättestora svårigheter med att få ihop ett lag enbart med lokala spelare, men det här har verkligen gjort skillnad. Nu består vårt A-lag av ungefär 75 procent nyanlända och 25 procent som kommer härifrån bygden. Det blir en härlig blandning som leder till många positiva möten, säger Lars Lindkvist.

Är det fortfarande så att ni har barn i lek- och lär-fotbollen, vars föräldrar spelar med ert A-lag?

– Så är det, och det känns förstås jättekul. Det var inget vi hade vågat tro eller hoppas på när vi drog igång innebandysatsningen. En välkommen bonus – och nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla det här upplägget framöver.

Sverige United imponeras av Storviks IF:s initiativförmåga som lett till – inte bara ett, utan flera – lyckade projekt. Vi vill gärna vara med och stötta verksamheten och har beslutat att ge ett bidrag till bland annat utrustning och transporter under den kommande hösten. Tack för er insats – och lycka till framöver!

Klicka här för att läsa mer om hur du ansöker om bidrag till ditt integrationsprojekt med koppling till fotbollen!