Startelvan klar: Här är de nominerade till Guldhanden

17 december 2020

För femte året i rad delar Sverige United ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden till några av de eldsjälar som bidrar till integration och inkludering genom fotbollen. Året som gått har varit annorlunda på många sätt. Kanske är det i dessa tider som eldsjälarnas betydelse är som störst.

Det är återigen dags för stiftelsen Sverige United att sätta strålkastarljuset på några av fotbollens viktigaste förebilder. Genom våra stipendier vill vi uppmärksamma och stötta de eldsjälar som med hjälp av fotbollen skapar tillhörighet, sammanhang, kamratskap och trygghet och därigenom bidrar till integration av människor med olika bakgrund. Vår förhoppning är att deras gärningar ska inspirera andra att engagera sig och göra främlingar till lagkamrater.

Tillsammans med vår priskommitté, bestående av fotbollsspelarna Zećira Mušović och Ivo Pekalski, Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Futebol dá força-grundaren Cecilia Safaee och elitdomaren Mohammed Al-Hakim, kan vi presentera en startelva som har gjort och gör beundransvärda insatser. Vilka av dessa som tilldelas stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden på 50 000, 30 000 respektive 20 000 kronor kommer vi att få veta under mars månad 2021.

Ajdin Turcinovic, Alvesta United FK

Ajdin är uppvuxen i Alvesta och brinner för att överbrygga de barriärer som finns mellan ungdomar på grund av bland annat etnicitet. Han valde fotbollen som verktyg och bildade en fotbollsförening. Verksamheten har utvecklats snabbt sedan starten våren 2019. Genom sina kontakter på Linnéuniversitet fanns redan från början en mix av spelare med skilda bakgrunder på träningarna. Det blev integration från dag ett. Många började umgås utanför fotbollen och studenter på universitet inspirerar nyanlända att börja studera.

Förutom herrlaget bedriver föreningen spontanfotboll på fredags- och lördagskvällar i samarbete med fritidsgården. Sommarens spontanfotboll tillsammans med kommunen skapade sommarjobb åt ungdomar och har ökat intresset att vara med i föreningen.

Elvan Cicen, Forssa BK, Borlänge

Elvan kom till Sverige som tio-åring. Fotbollen blev en del av hans liv och genom åren har han tränat tusentals barn. Han blev tidigt medveten om fotbollens betydelse för ungdomar med annan bakgrund än den svenska och hur den kan hjälpa dem att hitta sitt sociala sammanhang. Han var en av grundarna av Dalkurd FF.

Nu ligger engagemanget i Forssa BK där han förutom ordförande också är sportansvarig för barn upp till 14 år samt tränare för tre lag. Hans engagemang räcker även till att stötta föräldrar, ledare och spelare. Av de cirka 400 spelarna har en stor andel invandrarbakgrund. Medlemsantalet växer och alltfler tjejer ansluter. Elvan bidrog till avskaffande av lagkassorna, vilket har sänkt de ekonomiska trösklarna och gör att fler barn kan delta i fotbollen.

Fanny Andersson och Julia Johansson, Unite People FC, Varberg                     

År 2017 fick Fanny och Julia frågan om de ville starta och driva tjejfotbollen inom fotbollsföreningen Unite People. Det har inte varit en enkel resa. Men genom att samarbeta med skolorna, synas i sociala medier och framförallt skapa ett förtroende hos föräldrar med invandrarbakgrund har de möjliggjort för tjejer att få pröva på fotbollen. Tydliga rutiner, såsom enbart kvinnliga ledare, att föräldrar eller anhöriga får vänta utanför och ”incheckning” tillsammans med deltagarna, har stärkt verksamheten.

Träningarna är indelade i två åldersgrupper och närvaron är hög. Tack vare Fanny och Julia ges flickor med olika bakgrunder en möjlighet att vara sig själva, slappna av och spela fotboll. Efterhand har fler ledare tillkommit. Bland annat har mammor och systrar bjudits in att engagera sig i tjejfotbollen.

Gulistan Ucar, IFK Kalmar                                      

Gulistan ingår i styrelsen för IFK Kalmar, en förening som enbart bedriver dam- och flickverksamhet. Hon började spela fotboll i klubben som barn. Genom sin utländska bakgrund bär hon med sig viktiga erfarenheter och har också sett vilken betydelse det har för nyanlända att komma in den sociala gemenskapen och få kompisar genom fotbollen.

Nu har hon en nyckelroll i föreningens integrationsarbete som innebär att etablera spontanfotboll i ett av Kalmars utsatta områden och ge flickor med invandrarbakgrund möjlighet att spela fotboll. Föreningens satsning har varit mycket lyckosam och Gulistans förmåga att skapa förtroende hos föräldrar och tjejer har varit avgörande. Vartefter tjejerna vill spela mer fotboll ser hon till att de slussas in i föreningens befintliga lag.

Vid sidan av fotbollen bedriver Gulistan också läxstöd för tjejer.

Ilir Alaj, FK Karlshamn United          

Tolv år gammal flydde Ilir med familjen från krigets Kosovo. Fotbollen blev hans väg in i samhället. 2015 startade han med några vänner Karlshamn United som ett integrationsprojekt. Vid sidan av herrlagets framgångar har föreningen dragit igång en rad aktiviteter med integration som en röd tråd.

I Svängsta, där föreningen har sin hemmaplan, bedrivs ungdomsfotboll samt läxhjälp i samarbete med Pingstkyrkan. Julen 2019 anordnades ett gemensamt firande på julafton. Föreningen har nattvandrat och anordnat fotbollsaktiviteter i stökiga bostadsområden, vilket lett till ett samarbete med Karlshamnsbostäder.

Ilir är föreningens drivande kraft och spelar dessutom i herrlaget och tränar ungdomslag. Han ligger bakom i princip alla de initiativ som föreningen har tagit.

Johan Brodin och Mia Sjöström, Norrtulls SK, Stockholm

När ett boende för nyanlända öppnades i föreningens upptagningsområde 2017 blev det startskottet för ett djupare engagemang hos Johan och Mia. De insåg att föreningen hade en roll att fylla. Tillsammans har de lagt grunden för och utvecklat det framgångsrika integrationsarbete som idag är en viktig och naturlig del av föreningens verksamhet.

Grundidén bygger på att fånga upp barnen och slussa in dem i rätt lag, och att inte ha separata lag för barn med invandrarbakgrund. Verksamheten omfattar även öppna träningar, nybörjarträning för barn och aktiviteter såsom höstlovsfotboll. Efterhand har även mammor och pappor aktiverats. Hittills har över 300 nyanlända tagit del av föreningens verksamhet och för närvarande deltar cirka 100 barn och 50 vuxna. Vid sidan av fotbollen bedrivs aktiviteter såsom besök på matcher, fika och samtalsträffar.

Johan Ivhall, Örebro SK Futsal

För snart tio år sedan drog Johan tillsammans med några kompisar igång det som idag är Örebro SK Futsal. Johan har hängt i och utvecklat verksamheten till vad den är idag: herr- och damlag på hög nivå, ett ungdoms- och ett veteranlag. En förening där killar och tjejer med skilda bakgrunder kan mötas.

Många ungdomar har genom Johans engagemang lyckats bryta med mindre bra omgivningar. Föreningen driver bland annat spontanfotboll i oroliga områden på fredags- och lördagskvällar.

För Johan är det viktigt att föreningen förblir välorganiserad och stabil, för att kunna fortsätta stötta unga och erbjuda en trygg gemenskap genom fotbollen. Många är med och hjälper till utan att spela, vilket är ett bevis på föreningens betydelse även för de som är vid sidan av planen.

Lasse Pettersson, Råslätt SK, Jönköping                 

Sedan unga år har Lasse haft ett stort fotbollsintresse. Han blev tidigt ledare och så har det fortsatt under hela hans liv.

Fotbollen blev en naturlig plattform för integration när Råslätt fick ta emot familjer som flydde från forna Jugoslavien och sedan dess för många andra som flytt till Sverige. Lasse har startat upp mängder av aktiviteter i området och har lyckats få människor från olika kulturer och religioner att samarbeta och dra åt samma håll.

Han har en stor del i ”Råslättsandan” och är lite av en extrapappa i området och föreningen. Alla vet vem ”LP” är, ingen ifrågasätter honom. Ungdomarna litar på honom och vet att de alltid kan prata med honom när dom har det knepigt. Tack vare Lasse har barn och unga fått del av gemenskap och trygghet i en annars tuff omgivning. 

Peter Gitselov, Boden City FC             

Peter har en karriär som professionell fotbollsspelare bakom sig. Nu ägnar han stora delar av sin fritid åt Boden City FC, en förening som han själv startade 2018 för att bidra till integration av nyanlända.

Förutom ett lag i seriespel har föreningen öppet hus-träningar på lördagar. I laget blandas många olika nationaliteter och på lördagarna deltar män och kvinnor i blandade åldrar. På agendan står att starta gåfotboll så snart pandemin klingar av.

Peter är motorn i föreningen. Många av spelarna har en knepig familje-, boende- och arbetssituation vilket gör rutinerna runt laget till en form av livlina. Peter vill bidra med glädje, gemenskap och tillhörighet för att motverka ensamhet och passivisering. Via sponsorer har Peter hjälpt spelare att hitta vägar ut i arbetslivet.

Saber Azizi, Ariana FC, Malmö

Saber är en ung framgångsrik fotbollsspelare som valde att kliva av spelarkarriären och istället ägna sig åt fotboll och integration i det område där han själv växte upp.

Under 2019 drev Saber på för att starta barn- och ungdomsverksamhet i Kroksbäck, ett utsatt område som varit utan sådan verksamhet under nästan 10 år och samtidigt har fått ta emot många nyanlända. I samarbete med Rädda Barnen lyckades Saber samla över 120 barn till Ariana FC: s ungdomsverksamhet på mindre än tre månader.

Saber har även startat ett lag för nyanlända. Han vill ge ungdomarna en chans att röra på sig och komma in i en gemenskap. Hans egen erfarenhet av fotbollens och föreningslivets betydelse för att komma in i samhället på ett bra sätt betyder mycket för hans engagemang.

Ulf Edvardsson, Domarakademin, Right To Play (Stockholm)

Han var en fotbollsförälder som av en slump tog på sig domartröjan när domaren inte dök upp. Idag är han 75 år och fortsatt verksam som domarinstruktör och observatör.

Sedan 2017 har Ulf, tillsammans med Right To Play, utvecklat och drivit Domarakademin där han som domarinstruktör och mentor utbildar och stöttar nyanlända ungdomar till att bli legitimerade fotbollsdomare. Förutom ett socialt sammanhang är syftet att underlätta nyanlända ungdomars väg ut på arbetsmarknaden. Hittills har ett 50-tal ungdomar utbildats varav några dömer på seniornivå. Ulfs finns på plats såväl kvällar som helger och coachar ungdomarna för att de ska bli trygga och stärkta i sin roll som domare och introducerar dem till arbetstillfällen och kontakter inom domarvärlden.