TV: Historiska vinnarna – de får Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden

16 februari 2017
Adnan Bainca, Unite People och Varbergs BoIS driver kvällsfotboll för ungdomar,

Adnan Bainca, vinnare av Sverige Uniteds Guldhanden 2017.

Här är de historiska mottagarna av stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Varbergsbon Adnan Bainca, Ilham Abdalla från Växjö och Henrica Lorentsson, Osby, prisas av Sverige United som ”Årets Förenare” inom svensk fotboll.

Varje lördag anordnar 24-årige Adnan Bainca nattfotboll för ungdomar i Varberg. Verksamheten heter Unite People och lockade sammanlagt 2000 tjejer och killar med olika bakgrund under 2016. Tanken är att bryta sysslolöshet och att erbjuda ett alternativ till att exempelvis vara ute och festa på helgerna. För att inkludera så många som möjligt skjutsar Adnan Bainca deltagare mellan idrottshallen och ett par lokala boenden för nyanlända, så att ingen som vill spela ska behöva stanna hemma.

– För mig är det självklart: Kan man hjälpa människor ska man göra det. Jag är stolt över att kunna använda fotbollen som en brygga in i samhället, säger Bainca.

På torsdagen var han en av de historiska vinnarna när den obundna stiftelsen Sverige United för första gången utsåg ”Årets Förenare” inom svensk fotboll. Adnan Bainca tilldelades stipendiet Guldhanden, värt 50 000 kronor, för sina insatser.

Samtidigt gick Silverhanden och dess stipendiebelopp på 30 000 kronor till Ilham Abdalla från Växjö. När hon kom till Sverige för åtta år sedan blev fotbollen ett sätt att lära sig språket och få vänner. Nu stöttar hon andra i samma situation. Ilham Abdallas öppna träningar i stadsdelen Araby samlar drygt 100 tjejer med 17 olika nationaliteter, varav ett flertal aldrig tidigare haft tillgång till idrottsrörelsen.

– Fotbollen är mer än en sport för mig. Den kan leda till verklig integration, säger Ilham Abdalla.

Bronshanden, och 20 000 kronor, tillföll Henrica Lorentsson från skånska IFK Osby. Föreningen driver projektet ”Världslaget” som kombinerar fotbollsspelande med kurser av olika slag, läxläsning, praktikplatser och även arbetstillfällen via klubbens kontaktnät. Henrica Lorentsson är drivande i arbetet och har även engagerat sig på ett privat plan genom att bli familjehem åt två ensamkommande ungdomar från Syrien.

Sverige Uniteds verksamhetsansvarige David B Larsson är stolt över årets stipendiater.

– Totalt sett fick vi tips om över 100 kandidater till Guldhanden, och av dessa valde vi slutligen ut elva finalister som var och en hade varit en värdig vinnare. Det finns otroligt många eldsjälar som arbetar för integration med fotbollen som verktyg runtom i landet. Våra tre vinnare hör till de absolut främsta i sitt slag. Man fylls med värme när man ser vilka insatser de gjort, säger han.

Sverige Uniteds priskommitté består av elitdomaren Mohammed Al-Hakim, Cecilia Andrén-Nyström, grundare av organisationen Futebol dá Força, journalisterna Anders Bengtsson (Offside) och Elena Lövholm-Eriksson (SVT/MittMedia), samt den allsvenske mittfältaren Ivo Pekalski. Här nedanför följer deras motiveringar.

Guldhanden: Adnan Bainca, Varberg

Priskommitténs motivering: ”Fotbollens främsta eldsjälar är sällan personerna som syns och hörs mest. Deras arbete pågår i det tysta, långt från mediernas uppmärksamhet och strålkastarljuset på de stora arenorna. De kämpar outtröttligt för att lyfta andra.

Sådan är mottagaren av Guldhanden 2017. Den här personen ger av tid och kraft för att så många ungdomar som möjligt ska få en bättre tillvaro. Tack vare sitt driv och sitt outsinliga engagemang skapar vår vinnare en trygg miljö för hundratals tjejer och killar i sin stad.

Genom Adnan Bainca och Unite Peoples kvällsfotboll har Varberg blivit en rikare plats. En plats där människor med olika bakgrund möts och där vänskapsband knyts mellan nyanlända och etablerade svenskar.”

Silverhanden: Ilham Abdalla, Växjö

Priskommitténs motivering: ”För vissa människor är vägen till fotbollsplanen spikrak och enkel att vandra. Det räcker att snöra på sig sina skor, hämta matchkläderna och sätta igång med spelet. Andra ställs inför svårare hinder. De kan begränsas av traditioner eller gamla värderingar och sakna tillgång till den svenska idrottsrörelsen. Inte minst unga tjejer som lever med hedersnormer riskerar att marginaliseras. Omgivningen förväntar sig att de ska syssla med annat än bollsport.

Den som ändå klarar att ta plats och gå emot strömmen behöver vara stark, modig. Dessa egenskaper hittar vi i överflöd hos mottagaren av Silverhanden 2017. Ilham Abdalla har både använt fotbollen i sin personliga frigörelse – och axlat rollen som förebild för att leda andra i samma riktning.

Bronshanden: Henrica Lorentsson, Osby

Priskommitténs motivering: ”Fotbollsplanen kan vara en utmärkt mötesplats för ungdomar med olika bakgrund. En arena att lära sig språket, träffa vänner och bygga ett sammanhang. Men för att integrera människor på allvar räcker det inte att idrotta tillsammans. Det krävs ett helhetsgrepp där olika insatser kombineras, där utbildning, fritidssysselsättning och möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden samspelar med varandra.

Bronshanden 2017 går till en person som personifierar dessa insikter. Till en ledare som byggt ett fungerande fotbollslag, men samtidigt orkat lyfta blicken långt bortom sidlinjen. Till en eldsjäl som kämpar för att varje individ ska utvecklas och få en väg in i samhället – och som inte tvekar att öppna sin egen dörr när behovet är som störst.”