Sverige United stöttar Gottne IF – reste sig efter rasistiskt påhopp
5 augusti 2016Ett rasistiskt påhopp höll på att fördärva föreningens rykte. Då reste sig Gottne IF. Klubben vände sitt dystraste ögonblick – till något positivt för hela lokalsamhället.
– Vi satte ned foten för öppenhet och integration, säger ordföranden Mats Falck.
Det var i början av säsongen 2015 som division 3-laget Gottne IF tvingades gå igenom en av sina tyngsta perioder på flera år. Under en seriematch på hemmaplan blev stämningen hätsk och en man ur publiken gick verbalt till attack mot en av linjedomarna. Mannen uttryckte sig rasistiskt och uppträdde så pass hotfullt att spelet till sist fick brytas före full tid. Motståndarna tilldömdes sedermera segern med 3-0.
Ett tungt slag för Gottne IF, som med små resurser får kämpa hårt för att bedriva en framgångsrik idrottssatsning på en liten ort. I den del av Örnsköldsviks kommun där föreningen håller till finns bara 250 hushåll. Om det sportsliga ska fungera måste de flesta på bygden dra åt samma håll.
– Men efter den här incidenten var det som att luften gick ur många. Folk tyckte, med rätta, att det som hänt var fullständigt oacceptabelt. Man kan verkligen konstatera att det man brukar säga om förtroende stämmer. Att bygga upp ett gott rykte tar lång tid, men samma rykte kan raseras på några ögonblick, säger Mats Falck, ordförande för Gottne IF:s fotbollssektion.
För hans egen och kollegorna i klubbledningens del fanns dock aldrig några tvivel. Alla var inställda på att kavla upp ärmarna. Att ge järnet. Nu gällde det att bevisa för omgivningen att främlingsfientlighet och diskriminering inte hör hemma i föreningen. På någon nivå.
– Vi bestämde oss för att göra ett statement på allvar. Redan tidigare har vi försökt att ta vårt ansvar kring samhällsfrågor och signalera att öppenhet och jämlikhet är viktigt för oss. Det är därför vi spelar i regnbågsarmbindlar som ska betona alla människors lika värde. Och vi är involverade i ett kenyanskt välgörenhetsprojekt där vi samlat in pengar som bland annat gått till att bygga en skola. Men nu ville vi göra någonting som handlade renodlat om integration också, säger Mats Falck.
Lösningen blev att vända sig till kommunen och erbjuda sig att slussa flyktingar in i idrottsrörelsen. Gottne IF slöt ett avtal om att ordna med träningar och fotbollsspel för samtliga nyanlända i hela Ö-vik. Totalt sett handlade det om 73 personer placerade på HVB-hem och i asylboenden över ett stort geografiskt område i det vidsträckta Västernorrlands län.
– Och vi erbjuder inte bara fotboll, utan spelare från vårt A-lag har även engagerat sig på andra sätt. Bland annat genom att åka ut på skolorna några timmar per vecka för att finnas på plats och ge stöd. Vi har utbildat oss internt och sett till att få med hela föreningen på tåget. Ett sådant här initiativ måste vara förankrat i organisationen och inte bara inom styrelsen. Annars blir det inte bra, säger Mats Falck.
Nu har Gottne IF aktivt tagit emot nyanlända under det senaste halvåret och drygt ett 20-tal killar har slussats vidare in i det andralag som för närvarande håller till i division 6.
– Men det spiller också över på vår A-trupp. I dagsläget nosar vi på uppflyttning till division 2 och ett av de starkaste skälen till det är såklart att vi fått in nytt blod och många duktiga spelare på det här viset. Det här har varit oerhört lyckat för oss. Inte minst eftersom alla våra medlemmar får lära sig mer om integration och får möjlighet att lära känna människor från andra kulturer. Det tjänar alla på, säger Mats Falck.
Kan ni ordna platser åt alla 73 nyanlända om de vill fortsätta inom er verksamhet
– Organiserad träning kan vi absolut lösa. Men det har aldrig varit meningen att alla ska kliva in i seriespel med något av våra lag. Vi tänker oss att vi ger dem en introduktion till föreningslivet och sedan använder vi vårt nätverk och våra kontakter med andra föreningar för att hitta lämpliga nivåer åt dem som vill fortsätta. Om vi själva ska växa och starta fler lag behöver vi locka till oss fler svenskfödda spelare så att vi får en bra mix. Det är så vi ser framför oss integrationsprocessen, att det ska vara ett utbyte mellan dem som bott här länge och dem som nyligen kommit hit.
Men även om Gottne IF bara ser fördelar med att välkomna nyanlända finns även utmaningar för verksamheten. Att arbeta över stora områden kostar pengar och föreningen är i behov av ekonomiskt stöd till exempelvis biltransporter och andra utgifter framöver. Dessutom saknar de flesta nyanlända möjlighet att själva köpa skor och annan utrustning.
– Det är klart att de här killarna skulle bli oerhört stolta om de fick tröjor, shorts och annat material med vårt emblem på. Precis som sina lagkompisar. Vi gör ju det här för att föra människor samman och ur det perspektivet betyder enhetlig klädsel väldigt mycket, säger Mats Falck.
Sverige United har tagit intryck av Gottne IF:s arbete och bestämt sig för att ge klubben en hjälpande hand. Under den kommande tiden stöttar stiftelsen upp med resurser till materialinköp så att alla spelare ska känna sig välkomna på lika villkor. Stort tack till hela föreningen och till ordföranden Mats Falck för er viktiga insats!
Klicka här för att se hur du ansöker om bidrag till ditt fotbollsprojekt eller din förening.