Så blev Gottne IF ett föredöme kring integration: ”Varit en fantastisk resa”
11 april 2017Gottne IF med ordföranden Mats Falck.
En rasistisk incident svärtade ned föreningens rykte. Men Gottne IF reste sig – och blev ett föredöme i arbetet för integration genom fotbollen.
– Vi har gjort en fantastisk resa, säger sektionsordföranden Mats Falck.
Ni minns kanske senaste gången Sverige United rapporterade om division 3-laget Gottne IF från Örnsköldsviks kommun? Det var sommaren 2016 och föreningen höll som bäst på att se över hela sitt värdegrundsarbete. Skälet till detta var i grunden dystert: Några månader tidigare hade en av Gottnes matcher fått brytas till följd av en incident med främlingsfientliga förtecken. En man på läktaren skrek kränkande ord mot domaren, och stämningen blev så hotfull att spelet stoppades.
Fotbollförbundet fick ärendet på sitt bord och svarade så småningom med ett disciplinärt straff. Gottne IF tilldömdes en förlust med siffrorna 0-3. Ett väntat besked. Men vad värre var: många ur lokalbefolkningen blev så besvikna i samband med händelsen att de helt sonika slutade att följa föreningens matcher. Väldigt tungt på en ort med bara 250 bofasta hushåll.
– Det var som att luften gick ur. Folk tyckte, med rätta, att det som inträffat var fullständigt oacceptabelt. Man kan verkligen konstatera att det man brukar säga om förtroende stämmer. Att bygga upp ett gott rykte tar lång tid, men samma rykte kan raseras på några ögonblick, sade Gottne IF:s Mats Falck när Sverige United talade med honom i augusti 2016.
I det läget hade man kunnat tro att Gottne IF skulle hamna på dekis. Att den hårt prövade organisationen skulle utarmas, med ekonomiska problem och spelarflykt som följd. Istället blev det precis tvärtom. Styrelsen fick med sig både ledare och spelare på ett nytt vägval inför framtiden. Det som skett på den där ödesdigra matchen skulle inte upprepas. Från och med nu skulle Gottne IF skicka så tydliga signaler om öppenhet, mångfald och inkludering att budskapet inte kunde misstolkas.
– Vi bestämde att den som söker sig till oss ska förstå vilka kärnvärden som gäller: I Gottne IF är alla lika välkomna och lika mycket värda. Oavsett härkomst, sexuell läggning eller religiös tro, sade Mats Falck.
Och det var där Sverige United kom in i bilden. Stiftelsen fick kontakt med Gottne IF i ett läge där klubben ville fördjupa sitt arbete med att integrera nyanlända inom idrotten. Bågen var hårt spänd. För att visa omgivningen att satsningen var allvarligt menad hade Gottne IF träffat ett slags ramavtal med politikerna i Örnsköldsvik. Planen var att erbjuda fotbollsplatser åt samtliga 73 asylsökande ungdomar under 18 år som då fanns placerade på olika håll i kommunen. Ett åtagande som förpliktigade, och som bland annat medförde att behovet av utrustning och kläder åt de nytillkomna spelarna ökade markant.
– Därför var det bra att vi fick höra talas om Sverige United. Vi behövde stöd utifrån för att komma igång – och det fick vi. Genom er och ytterligare någon sponsor kunde vi bland annat starta ett ”sportotek” för det här ändamålet, säger Mats Falck när Sverige United ringer för att följa upp hur arbetet fortskrider.
Vad är ett ”sportotek”?
– Det är som ett bibliotek, fast för idrottsprylar. Vi köpte in en bank av exempelvis träningskläder och skor som vi sedan kunde låna ut till ungdomarna. På så vis skulle ingen behöva använda sina vardagskläder, utan varje person fick ändamålsenligt material. Det har fungerat väldigt bra, men samtidigt slits ju saker och ting ut så det blir – som så mycket annat inom föreningslivet – en ständig fråga om att hitta finansieringslösningar för att kunna fylla på förrådet.
När vi talades vid senast var ni i färd med att bjuda in en stor grupp ensamkommande i er verksamhet, hur gick det med det till sist?
– Väldigt, väldigt bra. Vi har haft nytta av de här ungdomarna i alla delar av vår förening. Både som spelare i vårt A-lag i division 3 och i B-laget som, mycket tack vare de nyanlända, gick upp i division 5 till i år. En annan positiv sak är att vi håller på att möta upp den brist man ofta stångas med inom fotbollen, nämligen när det gäller att rekrytera ledare.
Hur då?
– I veckan som gick startade vi en intern tränarutbildning där vi har tio av våra nyanlända som deltar. Första steget för dem är att, tillsammans med befintliga ledare, ansvara för våra öppna träningar som hålls en gång i veckan. Det blir ett bra första steg där de får testa på ledarrollen innan de så småningom slussas vidare till andra delar av vår förening.
Apropå att slussa vidare: Ni ville även ge ungdomar ett första möte med idrotten och sedan lotsa dem till andra lag. Blev det så?
– Ja, definitivt. Det är en av de stora vinsterna med det här arbetet. Vi har verkligen kunnat hjälpa spelarna till nästa steg. Först har de spelat kravlöst i vår öppna verksamhet och sedan har vi genom våra kontakter stöttat dem kring fortsättningen. Många är kvar hos oss, många andra har hittat hem i andra föreningar. Vi är väldigt nöjda med den biten.
Finns det då inga hinder eller brister i Gottne IF:s reviderade integrationssatsning? Jo, självklart. En sak Mats Falck pekar på är baksidan av att växa kraftigt som organisation och ställas inför en verklighet med ofta ganska krånglig logistik.
– Här uppe i norr ser tillvaron lite annorlunda ut än i andra delar av landet. Vi har stora avstånd till träningar och matcher. Tidigare var det inga problem, de flesta svenskarna i till exempel A-laget har ju körkort. De kunde turas om med att skjutsa varandra utan att det blev betungande för någon. Men nu är vi i ett läge där de nyanlända saknar både körkort och ekonomiska resurser. Vi har fått köpa in en minibuss för att kunna erbjuda möjlighet att ta sig till träning och match, och självklart medför det en kostnad. Och det sliter ju på dem som kör, säger Mats Falck.
Har det ändå varit värt att jobba som ni gjort?
– Absolut, utan minsta tvekan. Vi har fått nya spelare och ledare som höjt oss på planen, och vi har mött fantastiska medmänniskor – hur många som helst. Det här har lyft oss till en helt ny nivå som förening. Vi har inlett en fantastisk resa som vi aldrig hade kunnat drömma om annars.