Vi fick ett oväntat telefonsamtal…

20 april 2018

Foto: Schwedische Borussen

För medlemmarna i Schwedische Borussen, officiell supporterklubb till tyska ligalaget Borussia Dortmund, finns det en mycket logisk förklaring till deras starka engagemang för integration och mångfald. Här är berättelsen om det som ledde till ett överraskande telefonsamtal.

– Hej, jag heter Stefan Carlsson och är ordförande i Schwedische Borussen. Vi har precis haft årsmöte och beslutat ge vår årliga gåva till Sverige United.

Det blir lite tyst i telefonen. För oss på Sverige United är situationen lite ovan eftersom det är vi som brukar dela ut bidrag. Nu är det ombytta roller. Plötsligt står vi som mottagare och försöker tacksamt smälta detta bevis på uppskattning, samtidigt som vi genast börjar fundera på var dessa pengar kan göra bäst nytta.

Men först vill vi veta mer om bakgrunden. Hur kommer det sig att denna fan-club, bildad 2008 och med cirka 100 medlemmar runtom i Sverige, intresserar sig för Sverige Uniteds arbete

-Klubben har inskrivet i sina stadgar att föreningen specifikt tar avstånd från rasism. En del i detta arbete är att vi varje år ekonomiskt stödjer en förening eller ett projekt som arbetar mot rasism och för tolerans, berättar Stefan.

Men historien är längre än så och kopplar tillbaka till ”moderklubben”. Även Borussia Dortmund arbetar nämligen aktivt mot rasism och har i sina stadgar inskrivet att man främjar sport som förbindande element mellan nationaliteter, kulturer, religioner och sociala skikt.

På 1920- och 1930-talet hade Borussia Dortmund en vaktmästare vid namn Heinrich Czerkus. Han var med i motståndsrörelsen mot nazisterna och skyddades av flera inom klubben innan han slutligen greps av Gestapo och avrättades påsken 1945, berättar Stefan. Varje Långfredag genomförs ett lopp för joggare, cyklister och vandrare till hans minne.

På Sverige Uniteds senaste styrelsemöte diskuterades hur gåvan nu ska slussas vidare.

-Det här var helt oväntat för mig och övriga i styrelsen. Vi blev både rörda och glada, säger Svante Elfving, Sverige Uniteds grundare. Det känns fantastiskt roligt att få detta erkännande och förtroende att fungera som en kanal för andra som vill göra något konkret, men som kanske inte har tillgång till samma nätverk.

Vi återkommer till hur gåvan kommer att användas. Följ oss!

Läs mer om supporterklubben på www.schwedischeborussen.se