100 procent spontanfotboll i Stranda United

30 juni 2022 Stranda United

Jörgen Agebjörns son grundade Stranda United 2016 tillsammans med två kompisar. Nu fortsätter Jörgen det engagemanget och är en av de drivande krafterna i föreningen.

Med stor passion ger han och föreningen cirka 30-40 ungdomar i Mönsteråstrakten möjlighet att spela och träna fotboll oavsett deras kulturella bakgrund samtidigt som de får en väg in i den sociala gemenskapen på orten.

Fördelar med spontanfotboll

Men Stranda United skiljer sig lite jämfört med traditionella fotbollsföreningar eftersom man har valt att inte ha lag i seriesystemet eller i Korpen. Istället satsar föreningen på spontanfotboll ett par gånger i veckan med interna matcher och cuper. Jörgen ser flera fördelar med att organisera verksamheten på det sättet, bland annat för att det är lätt för nya att hoppa med och pröva att spela.

– Jag vet att killarna även vill spela riktiga matcher också, så jag bjuder in fotbollsklubbar från området omkring oss till mindre och större turneringar som vår förening arrangerar. Det brukar uppskattas då det ökar känslan av att det blir riktiga matcher, konstaterar Jörgen.

Sociala aktiviteter viktig del

Genomförandet av turneringar med andra klubbar bidrar också till att man ser helheter, hur det är att vara organisatör och att spela mot lag från andra orter, berättar Jörgen.

– Tyvärr är det bara ett fåtal tjejer som spelar hos oss. De tjejer som är fotbollsintresserade spelar ofta i andra föreningar i regionen.

Utöver fotbollen och ordnar föreningen gemensamma träffar vid exempelvis jul, påsk, midsommar med mera för att minska utanförskap, ge möjlighet till sysselsättning och visa på hur det fungerar i föreningen och samtidigt ge inblick i olika svenska traditioner.

Trygghet genom ordning och reda

Vi förstår i samtalet med Jörgen att ordning och reda är viktigt:

– Vi skapar en gemenskap med ordning och reda. Ungdomarna vet att ledarna alltid är på plats i tid. Vi är noggranna med närvaron och ser till att alla får spela och ha kul med fotbollen. Det gör att de finner trygghet med oss ledare och med varandra.

Jörgen berättar också att flera spelare fått domarutbildning och dömer matcher vilket ger dem både ansvar och en liten ersättning.

– Det här sammantaget bygger relationer mellan ungdomarna och samhället, avslutar Jörgen.

Text: Carl Sterner

Foto: Stranda United