Finalist till Guldhanden: Afnans integrationslag nådde Sverigetoppen

9 januari 2018


Afnan Khabiri skulle hälsa på en kompis i Jokkmokk ett par veckor. Men ödet ville annorlunda. Istället blev han trakten trogen under fyra år – och revolutionerade futsalsporten i Norrbotten.

Våren 2014 förde Afnan Khabiri en stilla tillvaro hemma i Stockholmsförorten Enskededalen. 20 år gammal var han klar med gymnasiet och hade ströjobbat en tid, men inte stakat ut några mer långsiktiga framtidsplaner. Så när en vän bjöd honom på besök till Jokkmokk passade det utmärkt in i schemat.

– Jag hade hört bra saker om trakten och sett många fina vyer på bild. Dessutom var jag nyfiken på att få uppleva norrsken med egna ögon. Så jag reste iväg med tanken att stanna en kortare tid, max 14 dagar. Men innan jag bestämde mig hade jag en fråga: ”Finns det något fotbollslag där uppe?”, säger Khabiri i en intervju med Sveriges Radio P4.

Och jodå, det fanns. Afnan Khabiri fick tips om Jokkmokks SK som säkert kunde bjuda in honom på en träning eller två, trodde kompisen. Men snart stod det klart att engagemanget skulle bli betydligt större än så. Det här var just före den ökade tillströmningen av asylsökande till Sverige och av en ren händelse kom Afnan Khabiri i kontakt med ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar. Han erbjöds ett sommarvikariat – och det visade sig omedelbart att han var precis rätt person på rätt plats.

–   Det var många av pojkarna som nästan direkt började prata om fotboll, ett stort intresse. Så jag samlade ihop de som ville och så körde vi lite träning. Det fanns en grupp som vill träna mer seriöst också så då blev det ett lag i division fem, säger Khabiri till tidningen NSD.

Genom de kontakter han börjat knyta med Jokkmokks SK kunde satsningen ta ordentlig fart, och i det läget fick Afnan Khabiri en snilleblixt. Han introducerade en spelform som mer eller mindre varit okänd på bygden. Klubbordföranden Anna Lundström minns.

–  Futsalen, ja. Fram till dess hade vi inte haft någon organiserad sektion för den, utan bara lattjat lite och tränat inomhus ibland. Men Afnan sprudlade av idéer och visioner. Han ville göra något stort och med sitt driv fick han många i sin omgivning med sig, säger hon till Sverige United.

Afnan förde samman de asylsökande ungdomar han mött genom jobbet med etablerade svenskar från Jokkmokks SK. Sedan började den smått osannolika resan mot Sverigeeliten. Som ledare fick Afnan inledningsvis treva sig fram och mycket handlade om att bygga en kultur och förmedla normer från svenskt föreningsliv. Alltifrån att passa tider till att genomföra strukturerade träningsmoment och inte slarva med utrustning som benskydd ute på planen. Men snart tog den sportsliga utväxlingen fart.

Jokkmokks SK:s futsallag for som en kanonkula genom divisionerna och hösten 2016 kom höjdpunkten. Kval till SFL, högstaligan för herrar, mot huvudstadsgiganten Djurgårdens IF inför fullsatta läktare.

–  Jag ska erkänna med en gång att jag hade varit med om en hel del i min fotbollskarriär tidigare. Bland annat en final i Stockholm Soccer Cup, som är en jätteturnering, men kvalmatchen i Jokkmokks sporthall mot Djurgården slår allt. Det är ett minne för livet och vad som än händer kommer den stunden att finnas närmast mitt hjärta livet ut, säger Khabiri till NSD.

Trots hård kamp slutade sammandrabbningen i förlust, men Jokkmokks SK kunde ändå slå sig till bröstet för en bedrift ingen kunnat förutse. Och frågan som inställer sig är förstås enkel: Hur var det egentligen möjligt? Anna Lundström tvekar inte när hon ser tillbaka på händelseförloppet.

– Det handlade förstås mycket om Afnan och hans kvaliteter som ledare. Han har samordnat och organiserat otroligt mycket kring laget. Bokat bussresor, träningsplaner, ordnat utrustning och – framför allt – skött den personliga kontakten med spelarna.

Vad har han tillfört där?
– Han är så som individ att han ser människorna omkring sig. Inte bara på fotbollsplanen utan även utanför. Han är omtänksam och intresserar sig för dem. Efter varje träning kommer han fram till var och en, frågar hur det går i skolan och hör sig för om livet i övrigt. Inget sensationellt kanske, det är ju sådant alla försöker göra. Snarare tror jag att det handlar om hans inre kvaliteter. Han har haft egenskaperna för att lyckas helt enkelt.

Men Afnan Khabiri har gjort mer än att driva den framgångsrika futsal-satsningen. Han har också suttit i Jokkmokks SK:s styrelse och i ledamotsrollen beskriver Anna Lundström honom som en frisk fläkt som berikat föreningen med sina perspektiv.

– Vi är väl lite vana här uppe vid synen på att ”vi är lilla Jokkmokk, vad kan vi göra?” och så kommer det in någon som bryter mot mönstret. Som inte hämmas av inrutade strukturer, utan ser möjligheter snarare än begränsningar. Han har varit en stor tillgång för oss. Och inte bara i styrelsen, förresten. Afnan har också tagit av sin fritid och ställt upp som ideell tränare på vår fotbollsskola för barn de tre senaste somrarna. Han har varit lite överallt och skapat ett fantastiskt nätverk. Nämner du hans namn för andra föreningar i Norrbotten är jag övertygad om att alla känner till honom, säger Anna Lundström.

I oktober 2017 bestämde sig Afnan Khabiri till sist för att återvända hem efter äventyret i norr. Flera stora fotbollsföreningar hade hört av sig och han såg chansen att få arbeta på heltid med sin passion. Cirkeln slöts symboliskt när självaste Djurgårdens IF erbjöd honom att bli assisterande tränare för klubbens futsalsektion. Samma lag han varit så nära att slå ut med sitt Jokkmokk bara ett år tidigare. Afnan tackade förstås ja. Vid det laget hade han uppmärksammats på flera håll, bland annat när Jokkmokks SK utsågs till ”Årets lag” på Norrbottens idrottsgala och när Konungens stiftelse för ungt ledarskap förärade honom med utmärkelsen ”Kompassrosen”.

– Klart att det är välförtjänt. Afnan är en fantastisk ung kille med glimten i ögat. Att han lämnar är en jätteförlust för vår förening – men han har lovat att komma tillbaka och fira jul i Jokkmokk varje år, säger Anna Lundström.

David B Larsson