Marcus Allbäck + Järpens IF + Sverige United = sant

1 juni 2019

Strax före midsommar händer det något väldigt speciellt i den lilla orten Järpen som ligger knappt 3 mil från Åre. Den före detta landslagsstjärnan Marcus Allbäck gör comeback i division 4-laget Järpens IF. Hur kommer det sig, och vad har Sverige United med det att göra?

Niclas Brissman, fotbollsansvarig i Järpens IF som till vardags driver sitt företag Akuthjälpen och även jobbar som ambulanssjuksköterska, är en handlingskraftig man. Han ser möjligheter istället för hinder. Det var han som kläckte idén.

– Efter en tids diskussioner är det väldigt roligt att vi har lyckats lösa Marcus Allbäck till Järpens IF. Vi tror på honom och den erfarenhet han kommer med. Att han dessutom tror på vår ide och vårt långsiktiga projekt samt det arbete vi gör för att skapa en verksamhet där alla är välkomna och att olika är bra, gjorde att detta var möjligt, säger en glad Niclas.

En viktig pusselbit för att få ihop det hela var samarbetet med Sverige United

– För oss i Järpens IF känns det väldigt roligt och hedrande att få samarbeta med Sverige United och vara en del av deras nätverk. Våra värdegrunder och synsätt går hand i hand och utan Sverige Uniteds stöttning och tro på vår ide om att uppmärksamma fotboll och integration på detta sätt så hade inte värvningen av Allbäck varit möjlig, berättar Niclas.

I samband med att Marcus Allbäck gör debut i Järpens IF den 19 juni genomförs tillsammans med Sverige United ett välgörenhetsarrangemang där överskottet tillfaller Sverige United.

– Det är nog det sämsta kontrakt jag någonsin tecknat säger Marcus Allbäck, men jag gör detta för en god sak och är imponerad över Järpen IF:s idé och tanke med sin fotbollsverksamhet. Det ska bli kul att få vara med och bidra och spela tävlingsmatch igen. Att dessutom får vara med och stötta denna välgörenhetssatsning på integration och Sverige Uniteds arbete, gör att det känns självklart att vara med och att fotbollen förenar är något jag verkligen kan skriva under på, säger Marcus Allbäck.

Järpens IF är en relativt liten förening men med ett stort integrationsarbete. Man arbetar utifrån den enkla filosofin – alla är välkomna på lika villkor. Men det har inte varit utan utmaningar. Under förra året fanns det inom herrsenior-verksamheten (16 – 25 år) cirka 120 aktiva från 13 olika nationer och på ungdomssidan ungefär likadant.