Boden City FC fyller tomrummet

27 juli 2019

Foto: Boden City FC

Den nystartade föreningen Boden City FC erbjuder prova-på-träningar och har planer på att införa gå-fotboll. I en kommun med många nyanlända fyller de ett tomrum och sammanför människor.

Under 2014-2015 var Boden den kommun i Norrbotten som tog emot flest nyanlända. Många var intresserade av fotboll men hade svårt att ansluta sig till en förening på grund av att de låg så långt utanför Boden. Därför startades Boden City FC i november förra året, en förening som har sin verksamhet i centrala Boden.

– När vi började hade vi varken lag eller pengar, säger ordförande Peter Gitselov. Det var lite som ”hönan och ägget” men vi jobbade brett för att få allt att gå ihop. Allt har sin tid och ger man bara allt så går det bra till slut. Just nu ligger vi tvåa i serien och alla är hungriga och vill vinna.

I dagsläget har 26 personer anmält sig för att spela för Boden City FC i division 5. Spelarna kommer bland annat från Sveafältet och Prästholmen, platser med gångavstånd från Björknäsvallen där träningarna hålls.

Förutom division 5-laget erbjuds prova-på-träningar på söndagar där alla är välkomna. Hit kommer både 18-åringar och 50-åringar för att glädjas åt fotbollen. Björknäsvallen har blivit en samlingsplats för alla. I framtiden finns det även planer på att starta upp gå-fotboll för att både unga och gamla ska kunna umgås tillsammans.

– Vi tycker att alla ska ha lika möjligheter, fortsätter Peter. Vi försöker skapa ett engagemang för att förena personer med olika nationaliteter och vi ser att det har gått bra.

Målsättningen för Boden City FC går bortom att sammanföra människor i olika åldrar och av skild etnicitet. De planerar även ett samarbete med tjejerna i Trångfors IF samt att bjuda in föreläsare från SISU att tala om kost, sunda vanor och jämlikhet. Det finns också drömmar om att starta ännu ett fotbollslag i Boden.

– Vissa spelare har inte tid att träna 2-3 gånger i veckan, säger Peter. De har inte tid att vara med lika mycket på grund av jobb eller studier, men de vill ändå träna och spela matcher så det vore roligt att ha ett lag speciellt för dom.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Boden City FC för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening. 

Text: Arvid Lindström