”De håller vår ungdomsverksamhet flytande” – Sverige United stöttar Jönköpings BK
18 augusti 2016Ensamkommande flyktingar blev räddningen för Jönköpings BK. För första gången på flera år växer föreningen – tack vare en grupp nyanlända spelare.
– De håller vår ungdomsverksamhet flytande, säger kassören Sebastian Kvist.
I början av 1990-talet blomstrade Jönköpings BK och fler barn än någonsin tidigare representerade föreningen. Det fanns pojk- och flicklag i alla ålderskategorier och varje grupp deltog både i träningar och seriespel. En guldgruva för klubbens A-lag, som därmed alltid hade en källa av unga talanger att ösa ur.
Men nu, två decennier senare, är läget desto dystrare. Nyrekryteringen har gått trögt på sistone, vilket inte minst beror på en knivskarp konkurrens inom det lokala idrottslivet. I Jönköping återfinns ju både fotbollsallsvenska J-Södra och SHL-hockeyns HV71. Tuffa omvärldsfaktorer att ta hänsyn till för Jönköpings BK, som i sin tur håller till på division 5-nivå med sin herrsektion.
– För vår del har det varit tufft att hålla uppe vissa delar av verksamheten de senaste åren, helt klart. Ofta har vi tvingats att slå ihop två lag från olika årskullar för att ens kunna få till vettiga träningar. Och ibland har inte ens det räckt till. Självklart behöver ju vi, precis som alla andra, nytt blod för att hålla kvaliteten uppe. I slutändan handlar det om föreningens överlevnad, säger Sebastian Kvist som är kassör för Jönköpings BK och vittnar om de många svårigheter ett begränsat spelarmaterial medför.
Men så, i höstas, kom äntligen den ljusning klubben så väl behövde. I takt med att allt fler asylsökande anlände till Jönköpings kommun förändrades spelplanen drastiskt. Många flyktingar, särskilt från Syrien och Afghanistan, sökte sig till klubben med en entusiasm och ett driv som smittade av sig. Plötsligt stod folk i kö för att få spela fotboll – och JBK var inte sena med att tacka ja till förfrågningarna.
– Det handlade ju inte om att vi gjorde de här nyanlända killarna en tjänst eller något i den stilen. De är lika viktiga för oss som vi är för dem. Vi behöver varandra. Tack vare det samarbetet har en helt annan grund att stå på än förut, säger Sebastian Kvist.
Han berättar att sammanlagt ett 20-tal nyanlända i dagsläget ingår i klubbens verksamhet. Tre av dem har redan nått fram till A-laget, medan 18 spelare ännu så länge placerats in på ungdomsnivå.
– Men flera av dem är tillräckligt intresserade och talangfulla för att snart nå seniorverksamheten också. Det är nog bara en tidsfråga, säger Sebastian Kvist.
Enligt honom har satsningen varit mycket framgångsrik, både mänskligt och sportsligt. Men det finns en baksida – ekonomin. Att köpa utrusning som fotbollsskor och matchkläder kostar givetvis pengar, liksom planbokningar, domararvoden och resor till bortamatcher. Hittills har Jönköpings BK inte tvekat, utan skjutit till det som behövts eftersom de nyanlända själva inte har den möjligheten. Detta trots att klubben inte precis har tillgång till någon outsinlig kassa. Tvärtom.
– De här killarna behövs i vår verksamhet och vi är glada över att ha dem här. Samtidigt får vi inte in några medlemsavgifter och det är det klart att jag, i rollen som kassör, ser vilka intäkter vi har och vad vi lägger ut. Och tyvärr är det ju mest minus på ungdomssidan just nu. Frågan vi måste ställa oss är hur länge vi kan upprätthålla den här satsningen innan förlusterna helt enkelt blir för stora, säger Sebastian Kvist.
Ni går back redan nu?
– Ja, i kronor och ören är det så, men vi har känt att det varit värt det i alla fall. Vi vill ha kvar de här killarna i vår förening så länge det bara är möjligt.
Vad händer om ni lägger ned satsningen?
– Rent krasst är det ju så att vår ungdomsverksamhet är i behov av spelare om kvaliteten ska upprätthållas, annars utarmas den. Och vad ska vårt A-lag leva av då, om det inte finns nya unga spelare som kan slussas in successivt? Det blir ingen enkel ekvation att få ihop.
Sverige United vill gärna uppmuntra Jönköpings BK som stått för en inspirerande satsning på integration, trots små resurser och en ekonomisk utsatthet. Därför har stiftelsen beslutat att stötta föreningen för de utlägg som hittills gjorts gällande utrustning och material i projektet. Ett stort tack för er insats och lycka till framöver!
Klicka här för att ansöka om bidrag till det integrationsprojekt din förening bedriver!