Sverige United stöttar Flyttfågeln FC

1 mars 2017

Gänget bakom Flyttfågeln och Tillsammans Cup på Sverige Uniteds gala. Foto: Evelina Carborn.

En årlig cup inför 10 000 åskådare. Ett lag som samlar ungdomar från flera olika länder. Föreningen Flyttfågeln arbetar hårt för integration genom fotbollen, och nu hjälper Sverige United till med ett handtag.

Under hösten 2015 följde stockholmaren Erik Englund samhällsutvecklingen med tilltagande frustration. Han såg tv-bilderna på människor som flydde över Medelhavet och tvingades lämna allt bakom sig. Hem, familj, nära och kära. Samtidigt möttes de inte alltid med öppna armar vid ankomsten till Europa. Frågan om migration och flyktingmottagande var liksom idag polariserad och vållade stundtals hetsig debatt. Även i Sverige.

– Men jag kände allt tydligare att jag hade min personliga ståndpunkt klar: Kunde jag göra något för att välkomna nyanlända in i samhället var det mitt ansvar att ställa upp. För mig var det viktigt att försöka bidra i alla fall med något, säger Erik Englund till Sverige United.

Sagt och gjort. Med pengar ur egen ficka drog han igång initiativet Flyttfågeln FC, ett korplag med bas i Farsta i södra Stockholm. Genom kontakter med ett lokalt asylboende fick han snart in spelare med rötterna i bland annat Somalia, Afghanistan och Syrien. Sammanlagt ett 15-tal ungdomar som älskade fotboll och drömde om ett liv i Sverige.

Nu har drygt ett och ett halvt år passerat sedan dess och Erik Englunds engagemang fortsätter att växa. Ihop med en grupp vänner driver han Tillsammans Cup som samlar både nyanlända och etablerade svenskar i en enda stor fotbollsfest på nationaldagen 6 juni. Förra årets premiärupplaga lockade över 300 spelare i mixade lag och nästan 10 000 i publiken till Enskede IP. Under 2017 sprids evenemanget till flera platser i landet, och det blir exempelvis en omfattande verksamhet i Göteborg.

Det innebär dock inte att det ursprungliga laget, Flyttfågeln FC, ska hamna i skymundan. Erik Englund fortsätter som ledare där och som ett led i spelarnas integrationsprocess bedrivs nu gemensamma träningar med andra korplag.

– Utgångspunkten när vi startades hösten 2015 var att skapa en sysselsättning till de ensamkommande unga killarna i laget, men nu handlar det om så många fler delar. Det handlar om att bygga upp människor som kommer från kaosartade förhållanden, det handlar om att lära sig svenska, att lära sig samhällets normer och regler, att ha ett sammanhang och en tillhörighet samt känslan av att känna sig välkommen till sitt nya hem, säger Erik Englund.

Och Flyttfågeln FC har även startat en ungdomssektion för att slussa in fler nyanlända i föreningslivet. Det laget heter STHLM Boys och drivs delvis av äldre spelare från Flyttfågeln som varit lite längre i Sverige och kan stötta sina yngre kompisar på olika sätt.

– Resultatet och effekten av den här satsningen är att de nyanlända ska känna sig välkomna, trygga och våga tro på framtiden. Jag gör vad jag kan för att guida dem i en framtid i Sverige vad gäller skola och jobb. Så småningom kommer de troligtvis stå där i framtiden och ha just ett tryggt liv med ett jobb, så även om den här insatsen med fotbollen bara är en liten del på vägen mot det så är det i alla fall EN del, säger Erik Englund.

Sverige United imponeras av den insats Erik gör tillsammans med sina vänner och vill gärna bidra på ett hörn för att underlätta helheten. Därför har stiftelsen beslutat att bevilja ett anslag till Flyttfågeln FC inför den kommande säsongen. Pengarna är tänkta att användas till att upprätthålla och utveckla lagverksamheten och förhoppningsvis även se till att ungdomsverksamheten i STHLM Boys får goda förutsättningar till sin drift. Stort tack till alla er som står bakom både Flyttfågeln och Tillsammans Cup för ert stora engagemang och driv!