Arvika United vill lyfta ungdomar: ”Alla välkomna hos oss”

24 april 2017

Foto: NWT.

Fotbollen hjälpte dem att komma in i samhället. Nu vill grundarna till Arvika United ge andra ungdomar samma chans.
– Klubbens namn står för att alla är välkomna, säger sportchefen Walid Ahmed.

För åtta år sedan kom Walid Ahmed till Sverige och Dottevik, en liten värmländsk ort i utkanten av Arvika. Som nyanländ tolvåring hade han inte särskilt många kontaktytor och vänner utanför skolan, men tack vare fotbollen förändrades situationen ganska snabbt. Walid Ahmed upplevde att han fick ett sammanhang, en större bekantskapskrets och en ökad möjlighet att öva på språket.

Den erfarenheten delar han med den övriga styrelsen i nybildade Arvika United.

– Vi är fem ledamöter, med lika många nationaliteter. Det som förde oss samman var just fotbollen. Genom den lärde vi oss svenska och fick en förståelse för livet här. Alla sociala koder, hur föreningslivet är uppbyggt. Fotbollen hjälpte oss att bli etablerade, säger Walid Ahmed.

Nu har killarna nått 20-årsåldern – och bestämt sig för att betala tillbaka. Och de använder, förstås, samma metod som fungerade så bra i deras eget fall.

– Ja, fotbollen kan verkligen föra människor samman. Det var därför vi startade Arvika United förra hösten, och det är även därför vi riktar oss mot alla ungdomar runtom i staden. Från början pratade vi om att döpa föreningen till Dottevik IFK, men det gav inte samma tydliga signal som Arvika United, säger Walid Ahmed.

Under vintern hade laget sina första matcher i cup- och träningssammanhang, och till den här utomhussäsongen blir det spel i division 7 för herrar. Truppen som kliver in där består i dagsläget av ett 20-tal spelare med nio olika nationaliteter.

– Det känns väldigt spännande och roligt, men vi tänker inte bara på att försöka vinna matcher med A-laget. Vi har också en verksamhet med öppna träningar dit alla som är intresserade får komma. Vi vet ju att det kan vara svårt för många unga att få en plats i ett fotbollslag. Medlemsavgifter kostar pengar och utrustning också. Därför bjuder vi in dem till oss, där de får vara med gratis. På sikt hoppas vi kunna skapa en ungdomssektion och en för barn i yngre åldrar, säger Walid Ahmed.

Hur ser intresset ut för att spela med er?
– På de öppna träningarna brukar vi vara mellan 30 och 45 personer, och alla kan tyvärr inte få en plats i A-laget, utan där har vi tagit med dem som anmälde sig först helt enkelt. Det kändes mer rättvist än att bara titta på vem som var den bäste spelaren. Men vi vill verkligen behålla de andra i gemenskapen, även om det framför allt blir i form av träningar.

Ni har spelare med olika bakgrund i ert lag, hur jobbar ni med att bygga en lagkänsla?
– En viktig sak är att vi bara pratar svenska på träningar och matcher. Visst, många är invandrare hos oss och det finns inte så många som är födda och uppvuxna i Sverige. Men vi kommer inte från samma länder och talar inte samma språk, så därför blir svenskan ett viktigt redskap.

Är det en brist att ni inte har så många etablerade svenskar i laget?
– Ja, kanske. Samtidigt startade vi föreningen på en plats där efterfrågan efter att få idrotta är väldigt stor, alltså i Dottevik. Alternativen är färre här än på andra håll och vi tror att vi kan göra stor nytta i området. Och, som sagt, spelare från andra platser är väldigt välkomna. Det kan inte bli för många!

Sverige United inspireras av Arvika Uniteds arbete och vill gärna stötta föreningen på ett hörn framöver. Därför har stiftelsen beslutat att ge ett handtag i form av bidrag till utrustning och material under säsongen 2017.

David B Larsson