Tillsammans Cup – nu tolv gånger så bra

10 maj 2017

Tillsammans Cups representanter på plats på Sverige Uniteds gala tidigare i år.

Det började som en fotbollsfest för integration och mångfald inför tusentals åskådare. I år ska Tillsammans Cup bli tolv gånger så bra – minst.
– När engagemanget kommer från hjärtat kan inget stoppa en, säger medgrundaren Marica Määttä.

Förra sommaren blev Enskede IP i södra Stockholm skådeplats för ett nationaldagsfirande av sällan skådat slag. Under en molnfri junihimmel bredde festområdet ut sig; där fanns matserveringar med influenser från många olika länder, hoppborgar och ansiktsmålning för barnen och en stor scen där väletablerade artister bjöd på show. Tusen och åter tusen människor slöt upp vid sidlinjerna för att njuta av stämningen.

Men det allra finaste skedde ändå på fotbollsplanen. Där samlades över 300 ungdomar, både nyanlända och etablerade svenskar, som delades in i mixade lag. Det var för deras skull Tillsammans Cup hade skapats. En manifestation för mångfald, gratis och öppen för alla, och på samma gång ett sätt att skapa möten mellan tjejer och killar med olika bakgrund.

– Jag har bara fina minnen från den dagen, det blev verkligen fantastiskt lyckat. Och mottagandet vi fick efteråt var enormt. Det är därför vi siktar ännu högre i år och jobbar för att sprida det här över hela landet, säger Marica Määttä som var med och arrangerade evenemanget.

Hon hoppas att 2017 års upplaga ska bli något alldeles extra. Redan nu står det klart att Tillsammans Cup sprider sig till minst tolv platser i landet – och det är många som ger satsningen draghjälp. Vid sidan av alla ideellt arbetande ledare som sluter har Tillsammans Cup knutit till sig en rad välkända ambassadörer, varav fotbollsstjärnor som Lisa Dahlkvist och Albin Ekdal, musiker som Timbuktu och skådespelare som Alexander Skarsgård sticker ut lite extra.

Marica Määttä är taggad inför 6 juni.

– På Enskede IP räknar vi med ungefär 400 ungdomar, och vi har hiphop-stjärnan Cleo som konferencier. Dessutom uppträder bland andra Erik Lundin och Madi Banja. Fotbollen står förstås i centrum, men det blir även dans, yoga, poetry slam – you name it. Det kommer att finnas något som passar alla, säger Marica Määttä.

Vad har ni för målsättning på längre sikt med Tillsammans Cup?
– Vi har ett nytt motto, kan man säga, och det lyder: ”Offensiv för mångfald”. Det vi strävar efter är att fylla varje gräsplätt i Sverige med fotbollsspelare, såväl nyanlända som etablerade svenskar. Tillsammans Cup ska bli en naturlig del av vår nationaldag. När vi lyckats med det tittar vi utanför landets gränser, mot resten av Norden. Det finns inget stopp, inte när vi går samman och gör saker med hjärtat. Som individer hade vi aldrig kunnat bygga upp en rörelse av det här slaget – men gör vi det ihop finns inga hinder. Energin smittar av sig från håll och kanter.

Vad tycker du själv är allra roligast med Tillsammans Cup?
– Det är just den där känslan av att ingenting är omöjligt. Vi kallar det ”tillsammans-möjligheterna”, och de är häftiga. Jag ser det här som en ny typ av engagemang, grupper och föreningar bara sluter upp från olika håll för att sprida det här konceptet. Och det är klart att mycket beror på fotbollen. Den är ett lysande verktyg som kan föra människor samman.

David B Larsson