Startar kvällsfotboll för tjejer och för barn med funktionsvariation

18 maj 2017

Deras nattfotboll har blivit en frizon för hundratals ungdomar. Nu tar Unite People nästa steg – genom att vända sig specifikt till tjejer och till barn med funktionsvariationer.
– Alla har samma rätt att idrotta, säger initiativtagaren Adnan Bainca.

För några månader sedan höll stiftelsen Sverige United en gala i Stockholm för några av landets främsta eldsjälar. Vi ville hylla de vardagshjältar som använder fotbollen till att skapa nya möten. Gräsrötter och föreningar som skapar en gemensam plattform för ungdomar med olika bakgrund och på så vis banar vägen för integration. En av dem som prisades var Adnan Bainca, 24. Han fick vårt finaste stipendium – Guldhanden – för sitt arbete med Unite People, som anordnar nattfotboll på helgerna i Varberg.

Unite People vänder sig till både nyanlända och etablerade svenskar, och Adnan Bainca tar ett ledaransvar som sträcker sig bortom den traditionella tränarrollen. Han bokar plantider, köper in material och bollar, bjuder in externa föreläsare och stöttar deltagarna även utanför planen. Bland annat ägnar han många timmar åt bilskjuts. När klockan kryper upp mot 01.00 på lördagarna hjälper han sina spelare att ta sig hem från idrottshallen. En särskilt viktig insats för de ensamkommande ungdomar som annars skulle sakna möjlighet att vara med på aktiviteterna.

– För mig är det självklart. Gör vi inte detta vet vi att de här grabbarna sitter hemma på asylboendet och rullar tummarna och tittar upp i taket. Deras vardag är ganska grå och då vill jag gärna vara med och förgylla den på något sätt, sade Adnan Bainca i samband med att han fick sin utmärkelse från Sverige United.

Genom sitt engagemang har Adnan Bainca och Unite People lockat till sig hundratals ungdomar i Varbergstrakten, och sammanlagt rör det sig om över 3000 deltagartillfällen. Ändå är arrangörerna inte helt nöjda. För trots att nattfotbollen blivit en stor framgång som erbjudit en meningsfull fritidssysselsättning för många har uppslutningen varit ganska ensidig.

– Vi har ju nått ut till ett stort antal killar, vilket i sig givetvis är toppen. Men från början var vi tydliga med att det här skulle vara öppet alla, även för tjejer, men där har vi tyvärr inte lyckats lika bra, säger Adnan Bainca.

Vad beror det på?
– Det kan ha flera förklaringar, men en av dem är nog att de inte känt sig välkomna. Vi ser ju att tjejerna är intresserade av fotbollen, men ofta blir det att de sitter på läktaren och tittar på medan killarna spelar. Där har vi jobbat hårt med att förklara och understryka att Unite People är till för alla, men när det blir många killar i en stor grupp kan det tyvärr ändå kännas uteslutande. Därför har vi valt att göra en nysatsning framöver.

Adnan Bainca berättar att Unite People, ihop med Varbergs kommun, tänker kopiera sitt eget populära koncept med nattfotbollen – och inrikta det specifikt på tjejer. Framåt hösten drar verksamheten igång och tanken är att ägna en kväll i veckan åt spontanfotboll med träningsmoment och matcher – och att samla spelare med olika bakgrund. Precis som på killsidan, med andra ord.

– Det finns en organisation som heter Futebol dá força som vi inspirerats mycket av. De är bra på att jobba med ledarskap på flera nivåer och stärka tjejerna både som individer och som spelare. Det vill vi ta till oss, och förhoppningsvis åstadkomma något liknande, säger Adnan Bainca.

Vid sidan av tjejkvällen har Unite People dessutom ytterligare en spin off på gång. Och återigen handlar det om att tillgängliggöra idrotten för fler människor.

– Vi startar upp spontanfotboll för barn med funktionsvariationer också, vilket ska bli hur roligt som helst. Min filosofi är enkel: Fotbollen ska vara öppen för alla och då ingår självklart även de här tjejerna och killarna, säger Adnan Bainca.

Hur föddes idén?
– Det var när jag själv besökte en träning för spelare med funktionsvariationer. De berättade hur mycket de älskar fotbollen, men sade samtidigt att de var ledsna över att de aldrig kunnat spela någon match inför sina vänner och familjer. Precis som alla andra barn är de ju stolta och vill visa upp vad de lärt sig. Då tänkte jag: ”Självklart – det här måste vi fixa.”

Adnan Bainca planerar själv att stå vid sidlinjen och coacha spelarna – parallellt med att han fördjupar sitt engagemang i resten av Unite Peoples verksamhet. Den kommande vintern sjösätter han ett integrationslag i division 7. Där ska truppen bestå till 50 procent av nyanlända ungdomar och till 50 procent av etablerade svenskar.

– Vi bygger vidare för dem som vill något mer med sin fotboll, rent sportsligt. Vi har ju våra öppna träningar som ska fånga upp bredden. Här spetsar vi till det lite och ger spelarna en riktigt gedigen utbildning tillsammans med Varbergs BoIS. Sedan tar vi dem vidare in i föreningens juniorlag, eller till andra klubbar på en lagom nivå, säger Adnan Bainca.

Det blir väldigt mycket fotboll – hur får du ihop allt detta?
– Ett enkelt svar: Jag brinner för det! Det är inte betungande, utan min känsla är mer att ”wow, vad fett detta ska bli!”

David B Larsson