Sverige United stöttar Refugees Welcome Stockholm

15 juni 2017

 

Foto: Refugees Welcome Stockholm


Under hösten 2015 jobbade de dygnet runt för att hjälpa flyktingar vid ankomsten till Sverige. Nu breddar Refugees Welcome Stockholm sin verksamhet – genom fotbollen.
– Vi har startat öppna träningar för killar och tjejer, säger projektledaren Sara Lundgren.

När sommaren övergick i höst 2015 började krig och oroligheter på andra håll i världen få följdverkningar även inom Europa. FN:s flyktingorgan UNHCR fastslog i en rapport att drygt 60 miljoner människor befann sig på flykt, globalt sett, vilket var den högsta siffran sedan andra världskriget. Omkring en miljon personer tog sig till EU-området, varav drygt 160 000 ansökte om asyl i Sverige 2015.

De svenska myndigheterna var oförberedda på omfattningen och för att mottagandet skulle fungera behövdes uppbackning utifrån. Då klev civilsamhället in med full kraft. I flera städer arbetade privatpersoner och organisationer dag och natt för att möta de nyanlända och ge dem ett värdigt välkomnande till sitt nya land. En av dessa organisationer var gräsrotsrörelsen Refugees Welcome Stockholm, som inledde sin verksamhet på Stockholms Centralstation. Där bistod man med alltifrån mat, filtar och andra förnödenheter till att ordna fram sovplatser och hjälpa till i kontakt med myndigheterna. Snart öppnades även ett transitboende på Nobelberget i Sickla, där flera hundra volontärer engagerade sig under den mest intensiva perioden.

Nu har snart två år gått sedan uppstarten av Refugees Welcome Stockholm och färre asylsökande än tidigare kommer till Sverige. Men organisationen lever vidare, och har delvis bytt spår. Fokus ligger fortfarande på att välkomna flyktingar till Sverige men det praktiska arbetet kring  integration har fördjupats, i takt med att behovet av akuta humanitära insatser minskat. Bland annat driver man språkcaféer och filmkvällar, erbjuder rättshjälp under asylprocessen och försöker på olika sätt att skapa gemensamma mötesplatser för nyanlända och etablerade svenskar. I våras tog organisationen nästa steg – ut på fotbollsplanen.

– Vi har nyligen dragit igång öppna träningar för nyanlända barn, ungdomar och vuxna, och vi riktar oss både mot tjejer och killar. Det är fantastiskt roligt och givande, både för spelarna och för oss ledare, säger Refugees Welcome Stockholms Sara Lundgren till Sverige United.

Hon är med som ansvarig för det nya projektet, som fått namnet RWS Rosa United,

­och berättar att aktiviteterna på kort tid hunnit bli väldigt populära. För varje vecka sluter nya deltagare upp, och tanken är att ge dem någonting mer än ”bara” ett par timmars fotbollsträning.

– Det här är ju en del av vårt bredare integrationsarbete, så vi försöker att hålla en röd tråd och knyta ihop verksamhetens delar med varandra. Den som spelar fotboll hos oss ska självklart ha möjlighet att också ta del av annat Refugees Welcome Stockholm anordnar. För de allra mest nyanlända, som inte hunnit börja på SFI (svenska för invandrare) ännu, håller vi till exempel språkundervisning. Och vi har en mötesplats för barn och vuxna med inriktning på kulturaktiviteter, där vi gjort många olika saker. Som att bygga egna drakar och att hålla dansklasser. Målsättningen är att ge individen ett sammanhang och en trygghet i Sverige, säger hon.

Om vi bara tittar på fotbollen, hur ser integrationstanken ut där?
– Dels blandar vi våra grupper med både nyanlända och etablerade svenskar. Alla är välkomna. Dels kommunicerar vi uteslutande på svenska. Vi tror att det är en viktig pusselbit. Ju snabbare ungdomarna kommer in i språket, desto bättre.

Vad kan fotbollen i ett vidare perspektiv betyda för de nyanlända, tror du?
– Vår tanke är att den ska hjälpa dem att bygga ett nätverk och att ge dem en meningsfull fritidssysselsättning.

Vad har ni på gång under den närmaste tiden när det gäller fotbollen?
– I sommar har vi öppna träningar på Enskede IP på lördagar mellan klockan 13 och 15. Alla är välkomna!

Sverige United imponeras av Refugee Welcome Stockholms stora engagemang och handlingskraft och vill gärna bidra till den nya fotbollssatsningen med ett handtag. Därför har stiftelsen beslutat att backa upp med den utrustning och det material som behövs under sommaren och höstens träningar. Stort tack för er fina insats, och lycka till framöver!