Fotbollen – ett andrum för nyanlända i Onsala
4 september 2017Många nyanlända ungdomar känner oro under sin asylprocess.
Då kan fotbollen bli ett andrum.
– Vissa av våra spelare åker i flera timmar bara för att komma på träningarna, säger Christoffer Lööf som driver ett integrationslag tillsammans med kompisen Christian Darvas i Onsala BK.
I början av 2016 fick de boende i Onsala i Kungsbacka kommun reda på planerna om att öppna en flyktingförläggning i en gammal herrgård och tidigare konferensanläggning vid havet. Från en del håll kom negativa kommentarer. Allt från uttalanden kring hur dåligt politikerna hanterar skattemedel till ren främlingsfientlighet och rasism började cirkulera i diskussionen. Vissa lokalbor tyckte att den avsedda byggnaden var alldeles för fin för att bli en flyktingförläggning. Samtidigt höjdes också andra röster från folk som ansåg att samhällsdebatten blivit för hätsk och snarare ville välkomna det 30-tal ungdomar som placerats på förläggningen.
Två av dem var vännerna Christoffer Lööf och Christian Darvas, som tidigare spelat för den lokala fotbollsföreningen Onsala BK. Där hade de kvar många kontakter och bestämde sig ihop med klubben för att starta ett nytt initiativ – ett fotbollslag som skulle välkomna, samla och integrera de nyanlända killarna. Intresset var stort och laget lever kvar än idag. Flyktingförläggningens verksamhet visade sig dock vara mycket misskött, med hög personalomsättning och undermåligt underhåll i lokalerna. Kommunen bestämde sig för att stänga boendet och många av killarna har tvingats flytta bort från Onsala. Men trots att avstånden ökat väljer de flesta fortfarande att åka långa sträckor för att få träna med sitt lag.
– Några av dem har två timmars resa bara för att komma hit och spela med oss. Man märker ju därmed också att de tycker att det är kul, att fotbollsträningarna är viktiga för dem, säger Christoffer Lööf
Nyligen började fotbollssäsongen igen efter ett sommaruppehåll. Laget deltog också i en integrationscup för ensamkommande i Kungsbacka i somras. Där fick de träffa andra i samma situation som de själva, något killarna verkade uppskatta mycket. Träningarna rullar också på, samtidigt är stämningen i laget lite tryckt då många av killarna går runt och väntar på asylbesked från migrationsverket. Christian Darvas och Christoffer Lööf tror att fotbollen kan fungera lite som en stöttepelare för dem, att killarna får ett andrum och något annat att tänka på än ovissa asylprocesser.
– De kommer ju hit och är lite frustrerade över situationen, men när de spelar kan de koppla bort de tankarna. Annars funderar de på asylprocessen nästan hela tiden, säger Lööf.
Nu blickar klubben framåt. Under vintern ska de ha inomhusträningar och nyligen har de köpt in nya bollar, vilket de vill se till att göra löpande. De har ytterligare ambitioner om utveckling i ett större område, att initiativet ska sprida sig till bland annat Kungsbacka och Göteborg. Enligt Christoffer Lööf är det bara en tidsfråga innan han, Christian och föreningen kommit så långt i sina utvecklingsplaner.
Eftersom boendet inte längre finns kvar är heller inte den negativa attityden gentemot killarna lika koncentrerad. Christoffer och Christian själva har hållit ett antal föredrag om sitt initiativ vilket har fått mycket positiva efterverkningar. Dessutom har ordet spridit sig och de får nu hjälp från olika håll och attityden har blivit avsevärt mycket bättre. Folk i närområdet har fått en mer nyanserad bild och många personer som bor nära den före detta flyktingförläggningen har till och med uttryckt att de har saknat killarna sen de flyttat ut.
Sverige United har tidigare samarbetat med Onsala BK och gett bidrag till utrustning och annat material. Klicka här för att läsa mer om detta fina initiativ!
Maja Elfving