Fotbollen viktig för asylsökande: ”Skapar trygghet i utsatt situation”

19 september 2017
FK Bosna och Admir Cato

FK Bosna och Admir Cato.

För asylsökande ungdomar kan 18-årsdagen bli problematisk. Vissa tvingas flytta från vänner och skola – och i väntan på besked spelar fotbollen en viktig roll.
 Vi försöker skapa trygghet i en utsatt situation, säger Admir Cato, ledare för FK Bosnas integrationslag.

Under hösten 2015 kom många nyanlända till Sverige och i det läget fick idrottsrörelsen både ett uppsving och tog ett stort ansvar.  Över hela landet bjöds asylsökande tjejer och killar in till befintliga föreningar, och en uppsjö nya verksamheter med inriktning på integration startades upp. Ett sådant exempel var den Helsingborgsbaserade fotbollsklubben FK Bosna, som tack vare tillskottet av spelare plötsligt hade underlag för en helt ny juniorsektion, under ledning av tränaren Admir Cato. 

Målen var tydligt uppsatta från början. Dels skulle FK Bosna erbjuda ungdomarna en meningsfull fritidssysselsättning och en plattform för att träffa kompisar och lära sig språket. Men tanken var även att bidra till återväxten inom föreningen och att hitta ännu mer utmanande miljöer för de spelare som ville ta klivet upp i seriesystemet.

Och den ambitionen har slagit väl ut.

  Ett par av våra killar har gått vidare till två av Helsingborgs bästa ungdomslag, Högaborgs BK och Hittarps IK, vilket känns väldigt positivt. Det är också ett kvitto på att de gjort bra ifrån sig hos oss i FK Bosna, säger Admir Cato.

Han berättar även att klubben tagit ett ansvar utanför fotbollsplanen, bland annat genom att hjälpa ungdomarna ut på arbetsmarknaden. 

 Nu under sommaren har några av dem haft uppdrag för Helsingborgs kommun, där de skött renhållning och andra sysslor i staden. Det är kul för man märker att de känner mer och mer att de vill ta sig ut från sina boenden och aktivera sig. De börjar tänka på utbildning och jobb och där vill vi göra ännu mer för att stärka dem, säger Admir Cato.

Men allt har dessvärre inte fungerat friktionsfritt. Precis som på många andra håll i landet oroar sig ungdomarna mycket under sina asylprocesser. Vissa har fått avslag från Migrationsverket och riskerar utvisning. Andra har placerats om till nya städer i takt med att de fyllt 18. Som vuxna i lagens ögon har de inte längre rätt till en god man eller en plats i familjehem eller på asylboenden för barn och ungdomar.

 Det cirkulerar en otrygghet i laget och vi har även tappat några spelare på grund av de här omständigheterna. En del av dem som fanns med från början bor numera i Borås och Malmö, och hela situationen påverkar de andra killarna också. En del har stannat hemma från våra träningar på grund av att de känner sig ledsna och oroliga. Men samtidigt har vissa andra fått sina uppehållstillstånd och varit väldigt glada för det. Kort sagt går humöret lite upp och ner i truppen just nu, säger Admir Cato.

Trots att läget är ovisst väljer han att kämpa vidare med laget för att försöka ge ungdomarna så mycket stabilitet som möjligt. En positiv sak är att juniorverksamheten slagits samman med FK Bosnas A-lag som haft ont om folk, vilket gjort att flera spelare fått chansen att pröva vingarna på en högre nivå.

 Vi har sex killar från juniorerna som debuterat med A-laget och numera tränar vi också tillsammans. Det är väldigt kul att få spela mer seriöst och man ser på killarna att de gillar det. Tidigare kom de till matcherna utan att bry sig så mycket om hur det gick, men nu kämpar de för varandra. De har en helt annan beslutsamhet och vinnarglöd. Vi vet inte vad som händer i framtiden, men under tiden fortsätter vi att jobba vidare tillsammans.

Maja Elfving