Alegria FK – Föreningen som erbjuder såväl fotboll som trygghet och motivation

18 november 2020

Utan bra vägledning kan det ta lång tid att integreras i ett samhälle, vittnar Ibrahim Ismail om, sportchef i Alegria FK. För att underlätta processen har föreningen tagit saken i egna händer, och erbjuder utöver träningar bland annat hjälp med studier och CV-skrivande. Allt för att ge uppmuntran och förutsättningar för vidare integration. 

I och med flyktingvågen 2015 träffade Mustafa Ali, ordförande, tränare, och grundare av Alegria FK, många motiverade och fotbollsintresserade ungdomar som precis hade anlänt till Landskrona, där fotbollsföreningen har sitt fäste. Problemet var att de inte hade någonstans att rikta denna motivation, då det visade sig vara svårt för ungdomarna att ta sig in i ett etablerat fotbollslag. Då bestämde sig Mustafa för att ta saken i egna händer och startade Alegria FK. Mustafa, Ibrahim och de andra eldsjälarna som är aktiva ledare i Alegria FK riktar inte endast in sig på fotboll, utan gemenskapen: “Fotboll är en sport många brinner för. Genom den har vi funnit vår gemenskap”, säger sportchefen Ibrahim Ismail. 

“Jag har själv utländsk bakgrund, och vet därför att det kan ta onödigt lång tid att integreras i ett samhälle utan rätt vägledning och sammanhang” fortsätter Ibrahim. Den lärdomen har aktiva i Alegria FK tagit med sig in i utformandet av föreningen. Målet har varit att skapa en familjär klubb där man känner sig trygg, en klubb där ungdomarna kan ta upp frågor, funderingar eller problem de stöter på, och då få stöttning av ledarna: “Våra deltagare är i åldrarna 16-25. Vi vet hur speciella dessa åren är, och hur mycket som kan hända. Med Alegria FK vill vi skapa mening och sysselsättning, för om man inte håller sig sysselsatt tror vi att saker kan gå väldigt fel, särskilt i den åldern”. 

Det är inte bara ledare och tränare som agerar stöttepelare. Alegria FK har även tagit in äldre deltagare som tidigare spelat i högre divisioner, som själva uttryckt att de vill vara del i föreningens resa. Ibrahim beskriver hur dessa spelare blir som en ytterligare positiv kraft i klubben. De tar ansvar och blir förebilder för ungdomarna. Alla de som innehar ansvarspositioner i klubben kan därför inspirera ungdomarna, och visa deltagarna hur ledarna själva har tagit sig dit de vill vara: “Det finns också många akademiker som är aktiva i klubben. De har haft en väldigt viktig del i att motivera killarna. Om det är någon ungdom som har ett drömjobb till exempel, kan de vända sig till någon av oss i föreningen som är kunnig inom det området”, säger Ibrahim.

Klubben erbjuder också studiestöd och hjälp med CV-skrivande. Ibrahim beskriver föreningens bild av att ungdomar är grundpelarna för ett samhälles framtid. Därför är alla som är villiga att delta välkomna i att skapa en trygg punkt där ungdomarna har utrymme att växa. Med fotboll, gemenskap och arrangerade aktiviteter utanför fotbollsplanen blir föreningen Alegria FK mer än ett ställe för träning, den blir ett hem. 

Vi på Sverige United vill hälsa Alegria FK varmt välkomna till vår samarbetsförenings-familj, och även säga stort tack för ert fantastiska arbete! 


Text: Maja Elfving
Foto: Alegria FK