Alfta GIF Fotboll vill vara del av samhällsbygget

3 juni 2022 Ungdomslagen i Alfta GIF Fotboll framför de nya femmanna-målen.

Alfta är ett samhälle med cirka 5 000 invånare i Ovanåkers kommun i Hälsingland. Under flyktingströmmen 2015–16 tog man emot nyanlända och hade även ett flyktingcentrum på orten.

Det resulterade i ett delvis ”nytt” samhälle med många nya kommuninvånare, varav en stor del är barn och ungdomar.

– Vi i Alfta GIF Fotboll har lagt oss vinn om att vara en förening som tar ansvar och vill vara en del i ett gott samhällsbygge, säger ordförande Tomas Larsson.

Tomas berättar att man tidigare har varit en traditionell förening med fokus på seriespel och att en stor del av resurserna då gick till A-laget. Sen en tid tillbaka satsar föreningen på att seriespel och ungdomsverksamhet ska gå hand i hand.

– Vi tror att det är rätt väg att bygga föreningen på ungdomsverksamheten, men att även ha ett serielag, säger Tomas.

Det har lett till att föreningen har vuxit kraftigt från cirka 25 till runt 200 aktiva ungdomar. Verksamheten är stabil med en god ekonomi, vilket gör att man kan satsa vidare på att vara en förening med låga avgifter där alla har råd att vara med oavsett bakgrund.

Föreningen bedriver träningar ett par gånger i veckan för både tjejer och killar. Barnen är i åldrarna 6–12 år. Cirka 20 – 25 procent av dem har utländsk bakgrund och många tjejer i 14–15-årsåldern spelar i lagen. Klubben har valt att låta tjejer och killar spela i samma lag upp till P12.

Den kulturella fördelningen i ungdomsverksamheten speglar hur det ser ut i skolan. Föräldrar med en annan kulturell bakgrund än den svenska börjar komma till aktiviteterna och engagera sig i verksamheten. Det skapar en samhörighet på orten mellan både barn och vuxna.

Utöver organiserade träningar har klubben sett till att ungdomarna kan spela spontanfotboll varje dag efter skolan. Föreningen får utnyttja en allmän gräsyta vid skolan där man ställt ut mål. Vem som helst får spela, när som helst. Det är helt öppet. Ibland är det tomt – ibland är det många som spelar. Verksamheten sköts av frivilliga i föreningen.

För seriespelet gäller att spelarna ska ha kul på träningar, få möjlighet att vara med i laget och vara föredömen på matcherna. 

– Vi har visserligen fått en del spö i serien eftersom vi vill att alla ska få möjlighet att spela, men vi vill vara en klubb dit andra vill komma och spela, säger Tomas.

Tack vare bidrag från Sverige United har föreningen nu två 5-manna fotbollsmål, som man använder på de yngre barnens träningar.

– Det är en otrolig skillnad för dem att få spela med anpassade mål istället för med seniormål där allt går in. Nu är det svårare att göra mål och lättare att rädda för målvakten. Det tycker barnen är mycket roligare, avslutar Tomas.

Text: Calle Sterner Foto: Alfta GIF Fotboll