Alan aktiverar Angereds ungdomar – med hjälp av sommarfotboll

6 juli 2016

AlanMånga ungdomar i Angered går sysslolösa under sommarlovet. Det vill Alan Amin ändra på – genom att starta spontanfotboll för traktens tjejer och killar.
– Deras glädje är min stora drivkraft, säger han.

Utespelare i herrlaget, huvudtränare för damlaget och projektansvarig inom klubbens styrelse. Alan Amin är djupt involverad i föreningen Sveakurd FC som håller till i stadsdelen Angered i nordöstra  Göteborg. Ett glödande engagemang med två enkla förklaringar, enligt 26-åringen. Dels älskar Alan Amin fotboll – dels har han en stark tro på att föreningslivet kan leda till större gemenskap mellan människor och integration i samhället som helhet.

– Jag var själv tre år gammal när jag kom som flykting till Sverige så jag har ju egna erfarenheter med mig. Idrotten betydde mycket för mig under uppväxten och det vet jag att den kan göra för andra också. Nu när jag jobbar med unga är det ett sätt att ge någonting tillbaka, säger han till Sverige United.

Sedan Sveakurd FC bildades 2014 har Alan Amin hunnit med att sjösätta en rad olika satsningar i föreningens regi. Ihop med bland annat damallsvenska Kopparbergs/Göteborg FC ingår klubben i projektet ”Shake Hands” som syftar till att inspirera unga tjejer med invandrarbakgrund att börja med fotboll. Och vid sidan av det har Alan Amin tagit initiativ till nattfotboll under den muslimska fastehögtiden Ramadan, till prova på-fotboll för barn på flera håll i Angered och till bollspel under jullovet när många fritidsaktiviteter annars tar uppehåll.

– För mig handlar det om glädje, det är den stora belöningen. Jag jobbar ideellt med det här och när jag ser hur killarna och tjejerna lyser upp, när de får möjlighet att aktivera sig och lära känna nya människor, då blir jag oerhört glad. Det värmer i hjärtat, säger Alan Amin.

Nästa utmaning tar han sig an ihop med stiftelsen Sverige United – och återigen är det förstås fotboll som står på schemat. Alan Amin arbetar till vardags som svensklärare och han märker att en hel del ungdomar i Angered går sysslolösa under sommaren. Många saknar möjlighet att åka på semesterresor under lovet, och istället blir de kvar hemma i Angered.

– När jag rör mig i centrum ser jag ju elever från skolan jag jobbar på. De umgås med varandra, men utan att ha någon organiserad aktivitet att ägna sig åt. Det var någonting jag ville försöka ändra på. Därför kom jag på den här idén om att man kunde arrangera spontanfotboll några gånger varje vecka och bjuda in alla som är intresserade. Av erfarenhet vet jag att det brukar fungera bra. Fotbollen har en stark dragningskraft, säger Alan Amin.

Det blir han själv och vännerna från Sveakurd FC som kliver in som ledare under träningspassen, medan Sverige United bistår med utrustning som bollar, västar, koner och annat material. För Alan Amins del är det viktigt att nå ut brett och han understryker att både flickor och pojkar är välkomna till verksamheten.

– Det var mitt tydligaste mål när jag valde att ta en aktiv roll inom Sveakurd FC. Vår främsta prioritet ska vara att lyfta damfotbollen på alla sätt vi kan. Tidigare har bara ett litet fåtal av dem som bor i Angered varit med och spelat och många lag har tvingats läggas ned. Men vi i Sveakurd FC går emot strömmen. Vi har ett nybildat damlag och den här spontanfotbollen vi ska dra igång är lika mycket till för tjejer som för killar. Det vill jag verkligen poängtera.

Hur lockar ni tjejerna rent praktiskt?
– 
Vi har ju våra kontaktvägar i föreningen och jag har mina genom skolan. Sedan vet vi att ordet brukar spridas snabbt bland ungdomarna när vi arrangerar något i den här stilen. En fördel för oss är att vi finns i samma område och miljöer som de gör. Det gör det lättare för oss att nå ut.

Vad tror du att ungdomarna kan få ut av spontanfotbollen?
– Väldigt mycket, på olika plan. En viktig faktor är att utmana gruppbildningen som annars kan finnas. Ofta kan det ju vara så att somalier umgås med somalier, syrier med syrier och så vidare. Men fotbollen kan bryta den sortens barriärer och göra att man vågar lära känna  andra människor. Och det där är lika viktigt för oss vuxna. Även vi behöver röra på oss, knyta kontakter och bygga nätverk. Det är bra för alla inblandade. Superviktigt.