Alvesta United fyller ett tomrum

26 november 2019

Alvesta United är en nystartad förening som skapades av ett kompisgäng som studerar på Linnéuniversitetet i Växjö. Grundarna av klubben såg en möjlighet att förbättra integrationen i Alvesta genom att erbjuda en mer lättillgänglig verksamhet som inte skulle vara så dyr att delta i. Nu är budgeten satt och planen klar, idén är kliva in i division 6 till säsongen 2020. Jag pratar med Ajdin Turcinovic som är ordförande för klubben.

– Det finns andra lag i närområdet, men vi har lagt oss på en prisnivå som gör det möjligt för fler att kunna vara med, säger Ajdin. Och om någon ändå inte kan betala så gör vi allt vi kan för att lösa det ändå genom att jobba ihop extra pengar, styrelsen löser det åt spelarna. Alla ska kunna vara med oavsett ekonomiska förutsättningar.

Befolkningen i Alvesta är väldigt heterogen med många olika etniciteter och religioner representerade. Kulturkrockar och segregation är frågor som många kommuner brottas med, men fotboll är ett världsspråk och ett fenomen som är gemensamt från vilken plats man än har sitt ursprung. Detta är också den primära anledningen varför Alvesta United grundades.

– Fotboll är ett otroligt verktyg för integration, säger Ajdin. På många platser i samhället går man kanske inte alltid ihop, men på planen samlas man från alla delar i samhället. Vilket ger resultat och gör att kontakter knyts även utanför planen, jag brukar säga att fotboll är religionen som för samman alla i samhället.

Intresset har vuxit sig starkt för att vara med i laget, ungefär 40–50 spelare vill vara med och spela med Alvesta United. Därför är planen att ha två olika grupper, en grupp som är lite mer seriös, och en där man kan komma och träna och umgås bara för att det är roligt. Alvesta United lever efter sitt budskap att fotboll ska vara lättillgängligt.

– Vi vill att alla som vill spela ska få vara med. Generellt slutar många med fotbollen för tidigt tyvärr. Målet är att ungdomarna i Alvesta ska fortsätta spela fotboll länge, och inte lägga av när man kommer upp i seniornivå vilket ofta har varit fallet här, säger Ajdin.

För att underlätta integrationen ytterligare planeras även aktiviteter utanför fotbollsplanen. När jag pratar med Ajdin belyser han vikten av att skapa en stark gemenskap och knyta band både på och utanför planen. Bland annat berättar han att ledarna planerar att arrangera ett svenskt midsommarfirande, tv-spelskvällar och andra spontana aktiviteter för att maximera samanhållningen.

– Vi tycker att det är kul att detta är ett projekt är av ungdomar för ungdomar, och känner att många i Alvesta kan ta lärdom av hur vi jobbar, avslutar Ajdin.

Sverige United har beslutat att stötta Alvesta United genom ett bidrag till deras verksamhet. Vi hälsar dem varmt välkomna som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman