Årets Guldhänder lägger i en extra växel under sommaren

30 juli 2018

Foto: Bollihop

När 2018 års Guldhand delades ut gick priset till Ella Karlsson och Sahar Khalili för deras arbete med integrationsprojektet Bollihop i Linköping. Det har nu gått fem månader sedan de tilldelades priset och vi ringer upp dem för en uppdatering kring initiativet Bollihop och vad som har hänt efter galan.

Hur reagerade ni när ni vann Guldhanden?

– Vi blev faktiskt ganska chockade, det var inget vi hade räknat med. Men vi blev såklart jätteglada och tacksamma över att vi fick priset, säger Sahar.

Priset togs emot med stor glädje i Linköping och bland vänner, familj och föreningarna BK Tinnis och KFUM Linköping. Dagen efter galan var de hemma i Linköping igen för träning med tjejerna där de stolt kunde visa upp priset och diplomet. Tillsammans med deras mammor tittade de på filmen från galan kvällen innan och det märktes att tjejerna var både glada och stolta.

– Vi är bäst i Sverige skrek dom, säger Ella och skrattar.

Vad betyder Sverige United och liknande stiftelser för er?

– Det var häftigt att priset delades ut till oss personligen för även om verksamheten alltid behöver pengar, så är det ju eldsjälarna som drar det tunga lasset. Oavsett om det är avlönat eller ideellt arbete är det jättehäftigt att få den personliga utmärkelsen, en klapp på axeln kan alltid behövas.

Sahar och Ella nämner själva två ledare och eldsjälar som är väldigt viktiga för dem.

– Cecilia Björk och Linda Jansson hjälper oss på träningarna, sociala aktiviter och med mycket annat runt omkring. De var med på galan i Stockholm och är otroligt viktiga för oss. Eldsjälar som vi uppskattar otroligt mycket!

För att fira priset gjorde de en egen gala, Bollihopgalan, med mat och disco. Tjejerna fick själva vara med och planera kvällen där cirka 70 tjejer tillsammans med deras mammor var med. En mycket lyckad och rolig kväll som Ella och Sahar tror att tjejerna kommer att minnas länge.

– Nu kommer tjejernas bröder fram och frågar om de får vara med nästa gång det blir fest, säger Sahar och skrattar.

Hur har arbetet gått sedan galan i februari?

– Det har flutit på som vanligt och vi har fortsatt med våra träningar, säger Sahar och fortsätter.

– Vi försöker hitta på lite extra aktiviteter nu under sommaren. Vi har bland annat varit och simmat och gått och kollat på matcher när Linköpings damlag har spelat.

Hur kommer ert arbete se ut framåt i tiden?

– Vi tänker att vi för det mesta ska fortsätta precis som vi gör i nuläget, vi ser ingen anledning att göra det mer komplicerat än vad det är, förklarar Sahar.

Hon fortsätter:

– Sen har vi börjat lite smått med futsalträningar efter skoltid i ett nytt område som heter Ryd. Det är i en mindre skala just nu och vi väntar på svar om hur vi kan fortsätta med det. Det märks att skolsamverkan gett effekt då det är många tjejer som kommer och tränar med oss nu under sommaren. Vi kommer fortsätta med vår öppna träningar så får vi se hur mycket vi utvecklar inför hösten, avslutar hon.

Text: Linn Axelsson

Foto: Bollihop