Årets Silverhand har inte tid att fira
21 juli 2018Den ödmjuke eldsjälen Mats Falck från Gottne IF var 2018 års vinnare av Silverhanden. När vi ringer upp honom för att prata om tiden efter galan är det tydligt att han inte vill lägga fokus på sig själv utan lyfter istället hela klubbens insats. Gottne IF har utvecklats i raketfart både på och utanför planen.
Hur reagerade du när du tilldelades Silverhanden? Var det förväntat?
– Nej, det var det verkligen inte, säger Mats. Jag kan inte uppleva att jag gör något som skulle förtjäna ett pris. Jag tycker bara det jag gör är så roligt, det känns inte som att jag offrar något. Men självklart var det väldigt roligt.
Fick du några reaktioner från klubben och de runt omkring dig?
– Det var mycket gratulationer. Många som tycker det är roligt och vi har fått mycket positiva ord. Men det har klubben fått hela tiden, vi försöker att inte ta åt oss för mycket.
Han förklarar;
– Det är självklart kul att få beröm och bekräftelse men det gör ingen skillnad i vårt arbete.
Tiden efter galan har varit fullspäckad med arbete och Mats berättar att det inte funnits tid till att fira priset. Klubben har fortsatt att växa och idag finns nästan 200 aktiva seniorspelare i organisationen. Herrlaget ligger för tillfället på en sjundeplats som nykomlingar i division 2 och återfinns även i toppen av publikligan. Ett publiksnitt på 344 personer med 200 invånare är smått sensationellt och imponerande.
– I grunden är det byn vi gör det för. Det betyder jättemycket att ha deras stöd, säger han.
Nytt för i år är att klubben har startat två futsallag med nästan uteslutande nyanlända från framförallt Afghanistan. Framgången kom direkt då det ena laget vann sin serie och numera huserar i division1. Många av dessa spelare kommer ifrån Fotbollsslussen, ett framgångsrikt samarbete mellan kommunen och föreningen där de fångar upp både nyanlända och svenskar som står utanför föreningslivet.
En av årets höjdpunkter var när föreningen arrangerade Tillsammans cup. Kan du berätta mer om det?
– Det var andra året i rad som vi hade Tillsammans cup. Det är en dag för mångfalden där vi samlas, spelar fotboll och har kul, säger han.
Tillsammans cup och allt annat som föreningen arrangerar är förvånansvärt nog helt kostnadsfritt. De tror inte på medlemsavgifter utan går runt på andra sätt.
– Vår verksamhet är öppen för alla, det ska inte finnas några trösklar, förklarar han.
– Vi vill skapa ett bra go i föreningen, med en bra värdegrund och stämning, så är det mycket lättare att få folk att jobba. Vi har fler engagerade och mer intresse bland barn och unga, det är ett kvitto på att det går bra, säger han.
Vad betyder Sverige United och andra som jobbar med liknande saker?
– Sverige United gör ett fantastiskt arbete. Senast häromdagen läste jag artikeln om Tomelilla IF och blev jätteinspirerad. Jag har faktiskt letat upp Mikael Björk som nämndes i artikeln där, det dem gjorde är något som vi skulle kunna tänka oss att göra själva.
Han fortsätter;
Sverige United visar upp goda exempel och förhoppningsvis triggar det tillräckligt många föreningar att följa efter, avslutar han.
Text: Linn Axelsson