Att göra fel och att misslyckas är olika saker

15 augusti 2019

Foto: Kulladals FF

Kulladals FF lägger fokus på sportsligt uppträdande. Föreningen lägger stor vikt vid sina förhållningsregler och gör sitt bästa för att stötta sina medlemmar, både på och utanför planen. Mentorskap mellan de yngre och äldre spelarna är ett sätt. Läxhjälp innan träningar är ett annat.

Kulladals FF ligger i Malmö och är en förening som varit verksam sedan 1983. På deras hemsida kan man bland annat läsa om P03-laget.

”Kulladals FF pojkar födda 2003 är ett gäng härliga fotbollskillar där majoriteten spelat tillsammans sen Fotbollsskolan och några har tillkommit under åren. Laget ligger på mycket hög nivå och har fotbollskompetenta tränare.”

Det är Hans Nilson, tränare och lagledare för Kulladals FF P03, som sköter hemsidan och sociala medier. Han säger att det är viktigt att synas som klubb. Att synas för att finnas. Detta är också något som tillämpas i föreningens verksamhet på planen.

– Vi jobbar mycket med mentorskap, säger Hans. Vi vill att de äldre spelarna ska förstå att de yngre ser upp till dem. Därför är det viktigt att stanna en stund efter matcher, hälsa på de yngre spelarna och lära sig några namn.

Föreningens förhållningsregler är något man håller hårt på. Det förväntas att man respekterar alla inblandade, att man håller tider, att man förstår att ”laget är större än jaget” och att man kan erkänna när man gjort fel och be om ursäkt. Föreningen trycker också på att skolan är viktigast och att man ska säga till i god tid om man inte kommer på träningen.

– Visst har man tappat några på vägen, men en del ser jag en förändring hos, fortsätter Hans. Vissa presterar till exempel bättre i skolan. Jag tror att alla barn bör få ta del av föreningslivet på något sätt. Det är ett bra sätt att lära sig om regler, socialt spel och värderingar.

Hans berättar om en spelare som förolämpat en motståndare för att han missat öppet mål.

– Det var i stundens hetta, men efter matchen sprang han bort till motståndarlaget, tog killen i hand och bad om ursäkt. Det är viktigt att kunna erkänna när man har gjort fel.

Förutom föreningens förhållningsregler och arbete kring mentorskap erbjuder Kulladals FF läxhjälp till sina medlemmar. Ofta har spelarna möjligheten att komma till träningen tidigare och få hjälp med sina skoluppgifter.

– Jag har en dröm om att kunna hålla konferensrummet på Kulladals IP öppet alla eftermiddagar i veckan för de som behöver hjälp i skolan, säger Hans. Nu har vi inte den möjligheten, men vi gör så gott vi kan med de resurser vi har.

Några killar i P03 spelar även i A-laget och några i juniorlaget i U19. Om de behöver vila får de komma ner till division tre igen.

– Det är viktigt att förklara att det inte är ett misslyckande att ta ett steg ner, säger Hans. Ingen har en jämn form när man är 16 år. Det är så mycket annat som händer i livet då.

Nyligen deltog P03-laget i Stockholm Football Cup, en turnering med 200 lag från sex nationer. Kulladals FF gick till final och vann guldet efter vinst mot norska Lyn. Men inte nog med det: Laget tilldelades också Fair Play-pokalen i sin åldersklass för ett schysst uppträdande på och utanför planen. En minst lika fin utmärkelse som guldet och en bekräftelse på att föreningens arbete fått genomslag.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Kulladals FF för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Arvid Lindström