Av tjejer – för tjejer

27 augusti 2019

Sätra SK har haft stora framgångar i division 1 och 2 och det är framförallt där allt fokus har legat under senare år. Nu vänder de blicken mot resten av samhället och vidgar sin föreningsverksamhet med fokus på unga tjejer.

Sätra SK i södra Stockholm är en renodlad tjej- och damförening. Alla involverade är tjejer och majoriteten är under 30 år. Verksamheten har funnits länge. Madeleine Hjort, som är styrelseledamot och spelare i Sätra SK:s division 1-lag, har tidigare jobbat på Slättgårdsskolan i området. Hon säger att det faktum att alla i föreningen är unga tjejer skapar en trygg och familjär känsla.

– Jag växte upp i ett annat område, med helt andra socioekonomiska förutsättningar för de flesta barn. Sen började jag jobba här ute och insåg att jag brann för de här ungdomarna. De är så härliga, säger Madeleine.

De senaste nio åren har klubben arrangerat Sätra Girls Cup, Stockholms största fotbollsturnering för tjejer. I april i år var det ett 60-tal lag som hade anmält sig från hela Stockholm, vilket är den största uppslutningen hittills.

Sätra SK har två lag, ett i division 1 och ett i division 2. Eftersom det har gått så bra för båda lagen har fokus legat mycket på dem, men de senaste tre åren har föreningen ändrat inriktning.

– Vi har fokuserat på närområdet där vi genom fotbollen och som klubb vill bidra till och erbjuda en trygg och utvecklade miljö för ungdomarna. Vi har lagt mer energi på att inkludera hela samhället, fortsätter Madeleine. Det är mycket som har hänt i vår, som South Side Kick den 11 maj i samband med en av våra division 1-matcher. Det var en riktig succé!

Aktivitetsdagen South Side Kick är en dag för alla tjejer, oavsett om de är medlemmar eller inte. Där fick deltagarna ta del av bland annat tipspromenad, fotboll och hoppborg. Den 17 augusti anordnades ännu en South Side Kick i samband med en division 1-match, men det är mer roligt som händer i augusti. Från och med fredag den 23 augusti återupptas drop-in-fotbollen efter sommaruppehåll och onsdagen den 28 augusti inleds det nya projektet Sätra Sprint, en löpargrupp för mammor där barnpassning och öppet fik erbjuds.

– Vi måste ta vårt ansvar, både på samhällsnivå, att få folk att röra sig, men också när det gäller jämställdhet, säger Madeleine. Det får inte bli en ekonomisk fråga att tjejer ska kunna leva för och utföra de aktiviteter de älskar.

Sätra SK har jobbat tätt ihop med kommunen, idrottsförvaltningen, stadsdelen och Fryshuset i sitt arbete med ungdomarna.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Sätra SK för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Arvid Lindström