Berishas fina gest – skänkte kläder till flyktingar

10 januari 2017

valmirFotbollsproffset Valmir Berisha spelade en integrationscup ihop med nyanlända och etablerade svenskar. Den 20-årige forwarden avslutade kvällen med en fin gest.
– Han skänkte kläder och utrustning till ett av lagen från en lokal flyktingförläggning, säger arrangören Adnan Bainca.

Den Halmstadsfostrade Valmir Berisha fick sitt genombrott som fotbollsspelare när Sverige överraskande tog brons vid U17-VM för tre säsonger sedan. Med sina sju mål kröntes han till skyttekung i turneringen och blev snart en av de hetast eftertraktade unga spelarna på transfermarknaden. Men efter att ha värvats av italienska Roma och sedermera lånats ut till Panathinaikos i Grekland stannade karriären av.

Berisha lyckades aldrig riktigt slå sig in i A-lagen hos någon av storklubbarna och under sommaren 2016 bestämde han sig för att vända hem till Sverige och Östersunds FK. En övergång som dock försenades av licensstrul när ÖFK:s ansökan om dispens nekades och Berisha följaktligen inte kunde användas i allsvenskan under den gångna hösten.

Under 2017 kan det bli ändring på den saken, och klart är i alla fall att Berisha fortsätter att glänsa inom fotbollen. Både på själva planen och utanför. Under den gångna helgen besökte han Varberg för att vara med i en fotbollscup arrangerad av integrationsprojektet Unite People, vars verksamhet bygger på att föra samman nyanlända och etablerade ungdomar och erbjuda dem en meningsfull fritid. Totalt sett handlade det om 19 olika lag med sammanlagt 160 ungdomar som deltog i cupen.

Valmir Berisha spelade tillsammans med några gamla vänner från sin tid i Halmstads BK, och när matcherna var avklarade svarade han för en god gärning berättar Unite Peoples Adnan Bainca som var med och arrangerade cupen och även fungerade som domare.

– Ett av lagen i turneringen bestod helt och hållet av flyktingar och Berisha frågade mig om de behövde tröjor eller utrustning. ”Ja”, svarade jag, ”de har nog inte mycket mer att spela i än kläderna de har med sig här i kväll”. Efteråt fick jag reda på att han hade sett till att alla Halmstadskillarna skänkte det de hade med sig till de nyanlända ungdomarna. Det var fint gjort, tycker jag, säger Bainca.

Var det bestämt på förhand eller så?
Nej, det var Valmir Berishas eget initiativ och som jag förstod det fick han med sig sina kompisar på samma sak, helt spontant.

Hur såg han ut på själva fotbollsplanen?
– Han var ju oerhört duktig såklart, det var väldigt kul att han var med. Fantastisk skicklig på små ytor och med helt otroliga avslut. Det kändes som att han gjorde mål varje gång han fick bollen. Ändå kom hans lag ”bara” till semifinal. Vi hade flera andra elitspelare med, bland annat en kille med meriter från futsal-landslaget och några andra som håller riktigt hög nivå.

Vid sidan av Valmir Berisha hade Unite People även engagerat andra fotbollsprofiler inför cupen. Inte minst Premier League-anfallaren Modou Barrow som bidrog genom att skänka en signerad tröja till det vinnande laget.

Läs mer om projektet med Unite People här!