Bildspel: Tack för en magisk galakväll!

21 februari 2018

Applåderna har klingat ut, den välsmakande trerättersmiddagen dukats undan och våra gäster är tillbaka i fotbollsvardagen. Här kommer ett varmt tack till alla er som gjorde Sverige Uniteds galakväll möjlig.

När stiftelsen Sverige United grundades 2016 spände vi bågen så hårt vi förmådde och riktade pilens udd högt över träden och upp mot himlavalvet. Vår vision var tydlig. Vi ville stötta och lyfta fram de eldsjälar från hela landet som möjliggör för människor med olika bakgrund att mötas i ett naturligt sammanhang, på fotbollsplanen.

Vi ville bli en röst att räkna med. En organisation som med hjälp av goda exempel inspirerar fler att engagera sig för integration.

Idag har vi kommit en bit på vägen. Vi har stöttat 70 föreningar, från Parkalompolo i norr till Ystad i söder, och vi vet att vi gör skillnad.  Genom vårt stöd får gräsrötterna bättre förutsättningar – och då kommer de goda resultaten som ringar på vattnet.

Vi är stolta över vårt löpande arbete – och i förra veckan satte vi återigen pricken över I:et. Då arrangerade Sverige United för andra året i följd en gala där vi hyllade de många fina initiativ vi stött på i vår verksamhet. Vi delade ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden och utsåg Årets Förenare inom svensk fotboll. Det blev en mycket minnesvärd tillställning och vi tänkte ta tillfället i akt att tacka er som gjorde den möjlig.

Till att börja med: Tusen tack till alla er som skickat in nomineringar där ni riktat vår blick mot människor som förtjänar att uppmärksammas. Utan ert benägna bistånd hade vi aldrig kunnat hitta de historier som berörde så djupt under kvällen. Och tack till våra finalister. Ni gör allihop ett otroligt jobb i det tysta, och det svider i hjärtat att vi inte har elva Guldhänder att fördela. Det hade ni förtjänat.

 Vi vill också tacka vår priskommitté bestående av Ivo Pekalski, Cecilia Safaee, Anders Bengtsson, Marija Banusic och Mohammed Al-Hakim. Er gedigna urvalsprocess mynnade ut i tre mycket välförtjänta vinnare: Bollihop från Linköping, Gottne IF:s Mats Falck och Sara Nadif i Botkyrka Konyaspor KIF.

Och tack till er som gjorde produktionen av galakvällen till en riktig succé. Inte minst den genomproffsiga konferencieren Carolina Klüft och Sveriges tidigare statsminister Ingvar Carlsson som agerade prisutdelare. Er närvaro förgyllde kvällen och vi njöt i fulla drag när vi såg vilken glädje som strålade från våra gäster. De kände sig utvalda – och det var mycket er förtjänst.

 Sedan vill vi gärna uppmärksamma musikerna som stod för underhållningen. Kapellmästare Tobbe Fall, ackompanjerad av en otrolig skicklig orkester, satte tonen för kvällen och höjde stämningen till ett crescendo när våra stipendier delades ut. Det fanns många magiska ögonblick, som ni flyhänt förstärkte och förgyllde. Samma sak gäller för vokalisterna Kayo Shekoni och Sara Niklasson. Era framträdanden bar en personlig prägel och vållade gåshud i hela lokalen.

Apropå lokalen! Vi är så glada att vi återigen fick förmånen att hålla vårt arrangemang på Operaterassen. Där levererade VD Abbe Ibrahim, Nicole Tulisi och deras personal, precis som i fjol, service av högsta klass och en måltid som fick det att vattnas i munnen. Tack!

 Men precis som i en fotbollsförening krävs också ledarskap för att bygga ett bra lag. Även om alla i personalen, alla på scenen och alla gäster var och en är fantastiska hade galan inte blivit lika lyckad utan en erfaren och kunnig producent. Därför vill vi lyfta Pauline Porath från bolaget Porath Produktion, och hennes samarbetspartner Hanna Nordström från Vox. Ni och ert team sammanfogade kvällens beståndsdelar till en lyckad helhet där varje individ skötte sin roll prickfritt. Inte helt olikt en framgångsrik startelva!

Det finns också några särskilt utvalda i publiken som förtjänar ett litet hedersomnämnande. Vi vill tacka svenska fotbollförbundet (SvFF) för att ni slöt upp mangrant och generöst bjöd på er själva under kvällen. Tack Sevana Bergström för ditt framträdande på scenen och dina varma ord. Och tack till förbundskaptenerna Peter Gerhardsson, Peter Wettergren och Janne Andersson för att ni tog er tid till samtal och fotografier med våra eldsjälar. Det gav dem minnen för livet.

Och tack till Hotell J i Nacka för att ni inhyste våra gäster och gav dem ett förmånligt paketerbjudande. Vistelsen hos er satte riktig guldkant på Stockholmsbesöket för många av våra mer långväga festdeltagare. En annan, ännu mer visuell guldkant, kom från Nordea. Precis som i fjol tog ni fram de fina checkarna till våra stipendiater, och vi är mycket tacksamma över samarbetet med er.

Tack till våra samarbetspartners som alltid stöttar och ger oss värdefulla kunskaper. Det handlar om Lenka Prokopec Karlberg och teamet på Generation Pep, Anders JanssonYMR Kommunikation, gänget från Garbergs och många fler. Ni är guld värda för oss!

Och slutligen – förstås – alla fotbollens gräsrötter. Det är genom era insatser föreningslivet och samhället förbättras. När ni öppnar dörren för ungdomar med olika bakgrund, bygger ni en bättre tillvaro för oss alla. Det varmaste tacket till er, ni visar att förändring är möjlig!

Sverige Uniteds styrelse,
genom David B Larsson