Boren City vill lyfta nya fotbollsstjärnor – får stöd av Sverige United

9 mars 2018

Foto: Boren City


Goda förebilder kan inspirera andra att uppfylla sina drömmar. Det tar Boren City 
fasta på, genom att knyta en lokal fotbollsstjärna till sitt integrationsarbete.
– Vi vill visa unga tjejer och killar att det är möjligt att lyckas, säger ledaren Hans Wetterhall.

Sedan början av 1930-talet har Borens IK organiserat invånarna i och kring Motala i föreningslivet och idrotten. Och även om klubben aldrig tagit någon politisk ställning har samhällsengagemang i olika former funnits med som en röd tråd genom dess historia. Det senaste initiativet startade hösten 2017, med syfte att erbjuda en utsatt grupp, barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden, en plattform genom fotbollen. Verksamheten döptes till Boren City, för att understryka att deltagare från alla delar av staden, och med olika bakgrund, skulle vara välkomna.

– Vi vänder oss särskilt till tjejer som av olika skäl inte har tidigare erfarenhet av att spela fotboll. Tanken är att hjälpa dem in i föreningslivet och att ge dem en möjlighet till fysisk aktivitet på fritiden, säger Hans Wetterhall som sitter i Borens IK:s styrelse och är medansvarig för Boren City.

Han berättar att den nya verksamheten består av två huvudsakliga delar. En drop in-tid med öppna träningar där killar mellan 13 och 20 år träffas varje fredagskväll för att sparka boll tillsammans. Ett projekt i två åldersklasser som särskilt riktar sig mot tjejer. Projektet kallas “Future Veneras” och är döpt efter fotbollsspelaren Venera Rexhi som är uppvuxen i Motala, men som nu representerar Sundsvalls DFF i Elitettan.

– Det finns många tjejer i vårt område med stora ambitioner och drömmar, en inre drivkraft, oavsett om det är på eller utanför planen. Vi hoppas att de ska inspireras av resan Venera Rexhi gjort och att vi i framtiden ska få se fler som följer i hennes fotspår, säger Hans Wetterhall.

“Future Veneras” jobbar inte bara med att lära sina deltagare tekniska och taktiska färdigheter, utan även med ledarskap. Av tolv tränare har tio eller elva själva spelat i Boren City, för att sedan gå vidare och hålla i träningsupplägg och administration.

– Det har fungerat bra. De blir lite grand som storasystrar för de yngre tjejerna, säger Hans Wetterhall.

Framöver hoppas föreningen att de omkring 50 ungdomar som spelar för “Future Veneras” ska bli ännu fler i fortsättningen, men då måste organisationen runtomkring också växa. Bland annat behövs träningskläder och material som bollar, koner och västar, vilket kan vara svårt att finansiera i en ideell och avgiftsfri verksamhet.

Nu har Sverige United beslutat att bevilja ett bidrag till Boren City under 2018, med hopp om att möjliggöra en fortsatt positiv utveckling. Tack för ert engagemang och fina arbete!

David B Larsson