Copa Zanzi – en turnering för goda vanor

16 juli 2019

Foto: Föreningen Vänskap International

Sverige Uniteds nya samarbetsförening Föreningen Vänskap International vill hjälpa unga människor i utanförskap. Deras korp-lag FC Zanzibar är bara början. Nu ska föreningen starta fotbollsturneringen Copa Zanzi.

Föreningen Vänskap International grundades för 12 år sedan. Då hyrde man en datahall och hjälpte unga och vuxna med jobb-coachning som till exempel att skriva CV och skapa profiler online.

Idag ligger huvudfokus på föreningens fotbollslag FC Zanzibar och laget har uppmärksammats av flera idrottsprofiler. Namnet FC Zanzibar kommer från paradisön där många nationaliteter lever tillsammans. Zanzibar präglas idag av mångkultur och kallas ofta ”The Spice Island”.

– Det är en härlig kryddblandning av människor som lever på Zanzibar idag, och den värmen och blandningen vill vi sprida vidare med vår förening i Sverige, säger Raihan Chowdhury som är ordförande i föreningen.

Oavsett vad fokus tidigare legat på har målet alltid varit densamma, att hjälpa ungdomar i utanförskap och att skapa gemenskap. Föreningens grundare Raihan Chowdhury, Aryan Khaffaf och Aryan Ahangaran är själva uppvuxna i Järvaområdet.

– Vi känner att vi måste göra nåt för att inspirera och engagera ungdomarna som växer upp i dessa områden idag, fortsätter Raihan. Fotbollen är ett jättebra verktyg för att motivera människor, och samtidigt en sport som förenar.

Nu ska Föreningen Vänskap International starta fotbollsturneringen Copa Zanzi i Stockholm. Turneringen hålls under cirka tolv veckors tid för att motverka dagar som till exempel den 30 juni då ett antal grova våldsbrott begicks i flera av Stockholms förorter.

– För att motverka flera såna dagar krävs aktiviteter som ger upphov till hopp, inspiration, demokrati och sunda värderingar, säger Raihan. Studier visar att om man gör något i 18 dagar tenderar det till att bli en vana. Vi vill bidra till positiva vanor!

Processen är igång och många lag, med både etniska svenskar och nyanlända, har redan bjudits in. Information om turneringen kommer att publiceras på FC Zanzibars Instagram @zanziswe.

Målet är att skapa samarbeten med så många olika föreningar som möjligt och inte bara i Stockholm.

– Vi vet att vi inte är de enda som gör det här, avslutar Raihan. Vi är många som kämpar, och tillsammans med Sverige United blir vi starkare.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Föreningen Vänskap International för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

 

Text: Arvid Lindström