Dags att dela ut Guldhanden – fotbollens finaste pris!

16 november 2016
Dags att dela ut Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden.

Dags att dela ut Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden.

Sverige United har letat över hela landet efter fotbollens främsta eldsjälar – och nu tänker vi hedra dessa fantastiska kämpar. Hur? Med en stor fest och idrottsrörelsens finaste stipendier: Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden.

För snart ett halvår sedan lanserades stiftelsen Sverige United och vår målsättning var tydlig från början. Vi ville stötta föreningar som arbetar för integration med fotbollen som verktyg. Föreningar som genom sina verksamheter bygger broar mellan människor med olika bakgrund. Föreningar som för ungdomar närmare varandra. 

Sedan dess har vi följt utvecklingen – och njutit. Ansökningarna om bidrag från Sverige United har strömmat in och idag känner vi oss stolta över att samarbeta med klubbar och fotbollsprojekt från Råneå i norr till Ystad i söder. Vi ser att våra resurser används för ett gott ändamål, att de leder till ökad inkludering och mångfald inom fotbollen. För oss är det en ynnest.

Samtidigt nöjer vi oss inte med att köpa in utrustning och material eller att fördela ekonomiska anslag. Sverige United vill göra mer än så – och ett av våra viktigaste uppdrag handlar om uppskattning. Vi vet att massvis av människor i vår målgrupp lägger ned ett oerhört slit i det tysta, helt ideellt och utan att få det erkännande de faktiskt förtjänar.

Därför har Sverige United instiftat tre stipendier, som vi anser hör till idrottens finaste. Vi kallar dem för Guld-, Silver- och Bronshanden och priserna tilldelas personer som skapar gemenskap på fotbollsplanen. Eldsjälar vars handtag och handslag leder till integration i vardagen. Och som inspirerar andra att följa i deras fotspår. De senaste månaderna har vi fått in mängder av nomineringar gällande just sådana individer – och nu är stunden kommen att belöna dem.

Sverige United har bestämt att 2016 års stipendiater ska firas med en stor galakväll på Operaterrassen i Stockholm i februari. Där vankas god mat, underhållning och – förstås – inspirerande möten. Vi bjuder in de många härliga klubbar och individer vi kommit i kontakt med under året och har en trevlig fest tillsammans. Dessutom delar vi ut prischeckar till ett värde av sammanlagt 100 000 kronor. Av dessa går 20 000 till vinnaren av Bronshanden, 30 000 till Silverhanden och 50 000 till den som får Guldhanden – som Årets Förenare inom svensk fotboll.

För att utse dessa vinnare har vi bästa tänkbara hjälp på vår sida. Vi har byggt upp en priskommitté bestående av folk vi beundrar från fotbollsrörelsen. Det handlar om spelare, domare, ledare och journalister med en tydlig gemensam nämnare: Allesammans brinner för öppenhet och mångfald och ser det som självklart att inkludera nyanlända i fotbollens gemenskap.

Vi på Sverige United överväldigas av de fantastiska initiativ som pågår runtom i Fotbollssverige, av alla otroliga människor som lägger sin kraft och energi på att sprida så mycket kärlek. Vi är skyldiga er ett stort tack – och det tacket framför vi gladeligen när vi ses i februari. Tack också till er som kommit med så många tips och förslag på stipendiater. Utan er hade detta inte varit möjligt!