Det borde finnas en Tage i varje förening

15 juli 2018

Foto: Husqvarna FF

Det populära förskolekonceptet Tage-hyllan har tagit sig till föreningslivet och Husqvarna FF. Tage eller ”ta och ge” som namnet kommer ifrån är en hylla där du både kan ta och ge saker utan krav på motprestation. 

– Folk är mer än välkomna hit för att både hämta och lämna grejer, säger Martina Waldenby.

Det hela började för några år sedan när föreningens kanslist, Martina Waldenby, såg ett inlägg på Facebook om en förskola som hade startat en Tage-hylla. Hon reagerade på namnet eftersom Husqvarna FFs dåvarande huvudtränare, Niclas Tagesson, även kallades för just Tage.

– Jag tänkte direkt att en sådan måste vi ha. Det finns så mycket kläder som inte används och som slängs bort. Vi bor i ett ganska utsatt område med många familjer som har det dåligt ställt så jag tänkte att det skulle vara en bra idé, säger hon.

Initiativet är positivt både ur ett miljöperspektiv samt för plånboken. Här kan vem som helst lämna in kläder, skor eller andra fotbollsrelaterade saker som inte längre används. Likväl kan också vem som helst hämta saker ur hyllan utan krav på en motprestation. Martina berättar att de som kommer dit och hämtar saker givetvis är jättetacksamma samtidigt som de som ger också blir glada att deras saker kommer till användning. Samtidigt uttrycker hon också en önskan om att verksamheten ska bli ännu större och att det ska bli mer ruljans. Hon tror att problemet ligger i att det är få som vet om att hyllan finns men också att det finns en viss skam i att hämta saker som tillhört någon annan.

– Folk kommer in och undrar om de verkligen få ta det helt gratis. Sedan lämnar de ganska fort igen, jag tror att det är lite känsligt helt enkelt, förklarar hon.

Hyllan är idag placerad inne på Martinas kontor i kansliet och hon tror att den hade fått en större effekt av att vara placerad mer offentligt. Till hösten finns också planer på att flytta hyllan till en mer publik plats när kansliet flyttar till nya lokaler.

Vi på Sverige United tycker att det är ett superbra initiativ och hoppas att fler föreningar följer efter och startar en Tage-hylla. Att göra mycket reklam för hyllan och att försöka få det att spridas från mun till mun är två saker som Martina tipsar om för att lyckas.

– Jag tycker att det är en jätteviktig grej att ha i föreningar så att man kan hjälpa sina medlemmar. Det kostar ingenting att ha en hylla så det är bara att köra, avslutar hon.

Linn Axelsson