En kraft att räkna med

18 september 2023 Säffle SK var en av de hundratals föreningar som deltog på Dalecarlia cup.

För ett år sedan tog Lena över verksamhetsansvaret för Sverige United. Hon vet vad fotbollen kan betyda för att ena och stärka ett samhälle.

Det har varit ett hektiskt år för Lena Lindström, både i Sverige United och i Skogås Trångsunds FF, en förortsförening i södra Stockholm där Lena verkat som ideell kraft under lång tid.

– I föreningens upptagningsområde finns både lugnare bostadsområden och områden med utanförskap, berättar Lena. Fotbollsplanen ligger i mitten och blir en naturlig knutpunkt. Integrationsarbetet blir en del av vardagen.

Skjutning nära planen

Föreningens viktiga roll som samhällskraft och dess betydelse i närområdet blev än tydligare i våras när en 15-årig pojke sköts till döds på en sushi-restaurang alldeles i närheten av idrottsplatsen. 

– Det dröjde inte många timmar innan vi blev kontaktade av lokalpolitiker, socialtjänst och polisen. Vi bestämde oss direkt för att öppna upp vårt klubbhus som en plats att vara på och att ha öppen verksamhet på fredags- och lördagskvällar.

Lena är övertygad om att föreningens erfarenhet av att arbeta med integration gjorde att de kunde agera snabbt.

– Föreningar som vår har vana vid att hantera utanförskap och överbrygga klyftor, att ta samtal om värdegrund och andra svåra samtal.

Gratis sommarverksamhet

Hon tror på fotbollen som en brobyggare och kraft för integration. Genom sin roll på Sverige United kan hon lyfta fram flera exempel på detta och synliggöra de positiva krafter som drivs av ideellt arbete runtom i Sverige.

Under sommaren träffade Lena några av de föreningar som fått stöd av Sverige United. En av de som fick besök var Högaborgs BK som erbjuder gratis sommarverksamhet för barn 5 – 11 år med över 100 deltagare. En annan var Håbo FF som sedan flera år bedriver Fredagsbollen i Bålsta, en öppen verksamhet som brukar samla runt 40 barn i olika åldrar. Det blev också ett besök på Dalecarlia cup i Borlänge, en turnering som funnits i flera år med hundratals lag, inte bara från Sverige. 

– Det var fyra matchtäta dagar som präglades av glädje och gemenskap – och fantastiska ledare! Alla hejade på alla. Här möttes barn och vuxna med olika bakgrunder och många fick nya kompisar. Jag träffade bland annat Säffle SK och Falu BS, två föreningar som fått bidrag av Sverige United till sitt integrationsarbete. 

Makthavarnas öron

Under turneringen fick Lena möjlighet att presentera Sverige United och hoppas nu att flera fotbollsföreningar ska söka bidrag. 

– Det är en större utmaning än man kan tro – att nå ut till alla föreningar så att de vet om att de kan söka stöd till sitt arbete från oss. 

Extra glad är Lena att hon under sitt första år lyckades fånga den nytillträdde idrottsministern Jakob Forssmeds öra när han medverkade som stipendieutdelare på den årliga Guldhandengalan. 

– Det är viktigt att politiker på högsta nivå får ta del av eldsjälarnas insatser, konstaterar Lena.

Foto: Säffle SK var en av de hundratals föreningar som deltog på Dalecarlia cup.