En välkommen återupprepning

4 september 2019

Foto: Schwedische Borussen

Förra året fick Sverige United ett mycket oväntat telefonsamtal från Schwedische Borussen, den officiella svenska supporterklubben till tyska ligalaget Borussia Dortmund. Och i år hände det igen!

– Hej, jag heter Stefan Carlsson och är ordförande i Schwedische Borussen. Vi har precis haft årsmöte och liksom förra året har vi beslutat ge vår årliga gåva till Sverige United så att ni i er tur kan stötta fler fotbollsföreningar som arbetar för inkludering och mångfald.

Svante Elfving, ordförande i Sverige Uniteds styrelse och tillika stiftelsens grundare, är minst lika överväldigad som förra året.

-Vi blev väldigt överraskade förra året. Att Schwedische Borussen valde att stötta oss ännu en gång betyder oerhört mycket för oss och är ett starkt bevis för oss att vi gör rätt saker. Det känns som ett stort förtroende att få fungera som en kanal för andra som vill göra något konkret, men som kanske inte har tillgång till samma nätverk.

Det finns förstås en förklaring till Schwedische Borussens starka engagemang för integration och mångfald och varför denna fan-club, bildad 2008 och med cirka 100 medlemmar runtom i Sverige, samarbetar med Sverige United.

– Klubben har inskrivet i sina stadgar att föreningen specifikt tar avstånd från rasism. En del i detta arbete är att vi varje år ekonomiskt stödjer en förening eller ett projekt som arbetar mot rasism och för tolerans, berättar Stefan Carlsson.

Men historien är längre än så och kopplar tillbaka till ”moderklubben”. Även Borussia Dortmund arbetar nämligen aktivt mot rasism och har i sina stadgar inskrivet att man främjar sport som förbindande element mellan nationaliteter, kulturer, religioner och sociala skikt.

– På 1920- och 1930-talet hade Borussia Dortmund en vaktmästare vid namn Heinrich Czerkus. Han var med i motståndsrörelsen mot nazisterna och skyddades av flera inom klubben innan han slutligen greps av Gestapo och avrättades påsken 1945, berättar Stefan. Varje Långfredag genomförs ett lopp för joggare, cyklister och vandrare till hans minne.

Vi på Sverige United tackar ödmjukast för förtroendet och har valt att vidareförmedla gåvan till Nybyns IK.

Läs mer om Schwedische Borussen på www.schwedischeborussen.se