En viktig dag för Starka Parka

4 augusti 2018

 

Foto: Parkalompolo IK

Sedan Palovallens gräsplan invigdes den sista helgen i juli 1995 har Sverige Uniteds samarbetsförening Parkalompolo IK arrangerat Fotbollens dag. En viktig dag för det lilla samhället norr om Pajala.

Dagen, i samband med en inofficiell hemvändarhelg, är årets höjdpunkt. Här samlas folk från omkringliggande samhällen för att se på fotboll och umgås.

– Det är speciellt med Fotbollens dag. Folk går ner med rullatorn till planen för att titta på matcherna och umgås med personer som man kanske inte sett på länge. Det är mycket socialt runt omkring, säger Robert Unga, spelare och tränare för laget.

Under en klarblå himmel och strålande solsken spelades i år både en knattematch och herrlagets seriematch i div.4. Perfekta förutsättningar för både spelare och de upp emot 150 personer som tagit sig till Sveriges nordligaste gräsplan. De fick se det mixade knattelaget vinna över Pajalas lag samtidigt som herrlaget förlorade sin match mot Lira BK med 4-0. Trots förlusten beskriver Robert dagen som både uppskattad och lyckad.

–  Både hamburgarna och läsken tog slut i kiosken!

Under dagen passade även Pajala Kommun på att dela ut priset till “Årets Pajala-ambassadör 2018”. Ingen kan ha blivit särskilt förvånad att priset tilldelades parkas egna eldsjäl, 81-årige Börje Andersson Junkka. Robert pratar varmt om Börje och förklarar vilken viktig ambassadör han har varit för hela Tornedalen.

Motiveringen från Pajala kommun löd:

“Med sin tro på långa bollar och med lång slips, men framförallt med ett brinnande engagemang har Börje satt både Parkalompolo och Pajala kommun på fotbollskartan.”

Börje själv var rörd och tacksam över utmärkelsen som ambassadör.

– Det värmer verkligen att få vara med om sånt här. Det är få förunnat att ha fått den här chansen och jag tackar kommunen och föreningen, sa han i sitt tacktal.

I samband med Fotbollens dag skulle även den populära veteranmatchen mellan Parkalompolo IK och Kaunisvaara IF ha spelats. Jubileumsmatchen (25:e året i rad) fick dock tidigareläggas på grund av spelarbrist till den ordinarie helgen. Rivaliteten mellan lagen har funnits sedan den första kampen 1955 och lever kvar än idag. Medelåldern ligger långt över 50 år och bland spelarna återfinns bland annat Parka-Börje. Detta år var Parkalompolo det starkaste laget både i dam och herrmatchen.

Parkalompolo IK, eller Starka Parka som de kallas i folkmun, blev förra året en av Sverige Uniteds samarbetsföreningar. Deras integrationsarbete belönades och bidraget de fick användes för att köpa nya matchkläder, något Robert beskriver som en boost i föreningen.

– Alla tyckte att vi såg snygga ut och det kändes bra att komma till matcherna. Jag tror att de nyanlända kände en stolthet att spela för Parkalompolo, säger han.

Framåt är föreningens mål är att fortsätta ha ett lag samt att utveckla arbetet med de nyanlända.

– Det finns så många duktiga killar här. Vi hoppas kunna skola in nyanlända i föreningsarbetet. Kanske kan de bli tränare och ta ett större ansvar, avslutar han.

Text: Linn Axelsson

Foto: Parkalompolo IK