Ett lag fullt av vinnare

8 augusti 2022 Marcus Allbäck tillsammans med spelare från Gatans Lag FF

Om man ska nämna ett enda exempel på hur fotbollen kan förändra och faktiskt rädda liv så ligger Gatans Lag nära till hands.

Trots att det är den 27 april kryper termometern ner till ynka 1 plusgrad innan Gatans Lag FF har avslutat kvällsträningen på Skytteholms IP i Solna utanför Stockholm. Våren 2022 är kall och lång. Men ändå känns det varmt inombords. Här drivs både spelare, tränare och ledare av en alldeles speciell glöd.

Motivation att förändra sitt liv
Gatans Lag FF är en fotbollsförening som vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Istället vill man skapa motivation och kraft hos spelarna att förändra sin livssituation. Och det funkar!

– Nio av tio bland våra spelare tycker att Gatans Lag hjälper dem att avstå från droger och kriminalitet. Spelarna menar att en av de största anledningarna är att man är en del av en nykter och drogfri gemenskap i en trygg miljö, berättar Viveka Holmberg som är en av få anställda i föreningen som till stor del drivs med ideella krafter.

Tydliga regler

Viveka berättar att föreningen har två grundläggande krav:

– På träning, match och event ska man vara nykter och drogfri. Vi har även nolltolerans vad gäller hot och våld. I övrigt spelar det ingen roll hur gammal du är, om du har spelat tidigare eller om du aldrig har rört en fotboll. Alla är välkomna!

Flera av spelarna har utländsk bakgrund och några har kommit till Sverige som ensamkommande.   

– Dessa unga pojkar har inte alltid drogproblem eller kriminell bakgrund, men lever i ett utanförskap som gör det svårt för dem att integreras, skaffa jobb och bostad, säger Viveka. Vi försöker ge dem praktiskt stöd, självförtroende och kraft att förändra sin situation.

Utöka till fler städer

Föreningen Gatans Lag bildades 2008 i Göteborg. I dagsläget finns verksamhet med dam- och herrlag i Göteborg och Stockholm, med planer på att utöka i fler städer. Verksamheten bedrivs varje vecka året om.

– Sommarperioden är kanske den period på året då våra aktiviteter behövs som mest, menar Viveka.

Tävlingsspel har inte varit prioriterat, men efter en motion till styrelsen från spelarna deltar nu alla lag i Korpens seriespel. Föreningen genomför också andra aktiviteter tillsammans med medlemmarna för att stärka relationerna inom laget och öka förutsättningarna för ett drogfritt liv tillbaka till samhället. Det kan vara allt från cuper, resor, grillkvällar till föreläsningar och andra aktiviteter.

Ett av Sveriges landslag

En höjdpunkt är Homeless World Cup som spelas varje år någonstans i världen. Gatans Lag representerar Sverige vilket därmed gör dem till ett landslag. På grund av pandemin har det varit inställt, men det nordiska mästerskapet kunde genomföras i år.

– Det blev två helt fantastiska dagar där vi fick möjlighet att visa upp vår verksamhet mitt i centrala Stockholm, berättar Viveka. Turneringen avslutades dessutom på bästa sätt med Sverige i både dam- och herrfinalen!

Foto: Sverige United (taget i samband med Homeless Nordic Cup maj 2022 då Marcus Allbäck, före detta landslagsspelare med mera samt styrelseledamot i Sverige United, spelade med Gatans Lag i en uppvisningsmatch).