FBK Karlstad: ”Det blev som vi hade önskat”

12 september 2018

Foto: FBK Karlstad

Under Sverige Uniteds första styrelsemöte i juli 2016 fick FBK Karlstad bidrag för materialinköp och blev därmed en av våra första samarbetsföreningar. Två år har gått. Med hjälp av en genomtänkt strategi lyckades föreningen med integrationen.

I och med flyktingvågen hösten 2015 ökade antalet fotbollsintresserade ungdomar markant. FBK Karlstad fick varje vecka förfrågningar från kommunen eller de lokala HVB-hemmen och ställde mer än gärna upp med träningsmöjligheter och material. Föreningen insåg dock relativt snabbt att upplägget var för ostrukturerat och att något mer långsiktigt behövde införas. Projektet FBK4 sjösattes med Stefan Hermansson som ansvarig. Resultatet blev en helt ny träningsgrupp där de nyanlända fick material och träningsmöjligheter.

Stefan beskriver Sverige Uniteds stöd som en viktig pusselbit för projektets uppstart.

– I den vevan var vi i ett läge där vi verkligen behövde hitta en lösning på det stora antalet förfrågningar som vi hade. Det var väldigt många killar som ville spela fotboll i FBK. Hjälpen vi fick var vi otroligt tacksamma för och Sverige United var en väldigt bra partner vid uppstarten av projektet för de ensamkommande killarna, säger han.

Tack vare en långsiktig plan har FBK4 sedan starten utvecklats till att bli mer av ett integrationsprojekt än ett tillfälligt projekt för nyanlända. Spelarna från FBK4 fick 2017 börja spela seriematcher och har i år gått från att vara ett separat lag till att blandas in i de redan befintliga lagen. Det har bidragit till att de numera ses som en naturlig del av föreningen.

– Vi känner att det har gått åt det hållet som vi hade önskat när vi startade projektet. Vi är väldigt nöjda med hur långt vi har kommit och det känns jättebra att få ha varit med om den här resan, säger Stefan.

Stefan nämner glädjen som funnits under projektets gång som en viktig faktor till framgången. Många av pojkarna har hjälpt till på föreningens arrangemang genom att bland annat stå i kiosken eller vara parkeringsvakter.

– Det är också en jätteviktig del i integrationen tycker jag. Allt handlar inte bara om fotboll. Man ser hur mycket de har uppskattat att få vara med på de andra bitarna och ansvaret det bär med sig, förklarar han.

Vad har ni dragit för lärdomar och erfarenheter av tiden som gått?

– Att det är otroligt viktigt att ta sitt samhällsansvar. Som förening kan man göra väldigt mycket på så många olika sätt. Självklart måste man ta det steg för steg så man kan hantera det, men jag tycker verkligen att man måste ta sitt ansvar när en sådan situation uppstår, avslutar han.

Text: Linn Axelsson