FBK Karlstad mixar lag med nyanlända och etablerade svenskar – får stöd av Sverige United

13 juli 2016
Stefan Hermansson, FBK Karlstad.

Stefan Hermansson, FBK Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson/NWT.

Att ”bara” spela fotboll leder inte automatiskt till integration. Det insåg FBK Karlstad och bestämde sig för att göra idrotten till en mötesplats – på riktigt. Nu vill klubben starta mixade lag med både nyanlända och etablerade svenskar.

Det var under hösten 2015 som FBK Karlstad märkte av ett allt större intresse från nyanlända svenskar i närområdet om att få börja med fotboll. Varje vecka fick föreningen förfrågningar från kommunen eller de lokala HVB-hemmen om att ta emot spelsugna ungdomar till sin verksamhet. FBK ställde gärna upp. I regel såg föreningen till att alltid erbjuda träningsmöjligheter och utrustning, men upplevde snart situationen som lite ostrukturerad. Det var svårt att förutse vilka resurser som skulle behövas för att få igång ett välfungerande fotbollsprojekt. Antalet deltagare varierade ju från vecka till vecka.

– I det läget bestämde vi oss för att ta ett helhetsgrepp på det här området. Vår tanke var att göra en ordentlig satsning ihop med kommunen och asylboendena i trakten där vi med gemensamma krafter försökte få till någonting mer långsiktigt, säger FBK Karlstads Stefan Hermansson till Sverige United. 

Han utsågs till samordnare för projektet, där första steget var att dra igång öppna träningar två gånger varje vecka. Något som skedde i våras. Ett koncept som hittills varit framgångsrikt och lockat i genomsnitt 18 till 20 spelare vid varje tillfälle sedan uppstarten.

Men Stefan Hermansson och FBK Karlstad nöjer sig inte med att ”enbart” arrangera fotbollsträningar. Klubben anser att även om en meningsfull fritidssysselsättning kan betyda mycket på individnivå krävs mer för att integrationsprocessen ska bli så lyckad som möjligt. Planen framöver är därför att mixa vissa av föreningens träningsgrupper så att etablerade och nyanlända svenskar får en möjlighet att ingå i samma lag.

– Det här är någonting vi vill se om vi kan genomföra redan till hösten. Redan i dagsläget har vi lag på ungdomsnivå som är anmälda till två olika seriespel. Det är en fördel eftersom vi då kan nivåanpassa så att de ungdomar med mer fotbollsvana spelar med varandra, och de som har lite mindre vana bildar en annan grupp. Vi tror att det kan bli en bra utgångspunkt, säger Stefan Hermansson.

Mixade lag i höst
På längre sikt är förhoppningen att kunna slussa in spelare även på seniornivå, där FBK Karlstad har ytterligare en konkurrensfördel gentemot många andra föreningar. Klubben har inte bara ett representationslag för herrar, utan tre stycken, som alla håller till på olika nivåer i seriesystemet.

– Vi har just nu ett lag i division 3, ett i division 4 och ett i division 7. Plus ett juniorlag. Det ger oss möjligheten att placera spelarna där vi tror att de passar in bäst. Vår målsättning är ju att alla som vill spela fotboll ska kunna göra det hos oss, säger Stefan Hermansson.

Sverige United hjälper till
För att FBK Karlstads projekt ska fungera som planerat behövs en del utrustning i form av bollar, skor, benskydd och annat material. Där har Sverige United beslutat att ge en hjälpande hand och stötta klubben under den kommande tiden. Syftet är att underlätta processen så att FBK Karlstad så smidigt som möjligt kan fortsätta sina viktiga insatser med inkludering genom fotbollen.

 


Läs gärna mer om stiftelsen Sverige United, och hur man går tillväga för att ansöka om stipendier eller bidrag från oss!