FC Kurdtuna: Kompisgänget som öppnade dörren

12 oktober 2018

Foto: FC Kurdtuna

Det är kanske inte så svårt att lista ut att FC Kurdtuna hör hemma i Eskilstuna. I föreningen som startade förra året samlas nyanlända somalier, kurder, araber och etablerade svenskar.

Egentligen började det som ett kompisgäng. Tanken var att spela ihop som en rolig grej. Men så började fler och fler ansluta sig till laget.

– De flesta vara kurder som var släkt, familj och vänner, berättar Amar Khalaf som ingår i styrelsen och även spelar i klubbens A-lag. Det var också det som gjorde att klubben fick namnet Kurdtuna.

Men ryktet om föreningen fortsatte att sprida sig och det kom fler nyanlända till laget. Styrelsen satte sig då ned för att tänka om. Istället för att vara ett kompisgäng beslutade sig styrelsen för att ta sig an de nyanlända och genom fotbollen hjälpa dem att komma in i samhället.

– För att få en bättre och snabbare integration har vi en regel på våra träningar: Spelarna ska i största möjliga mån prata svenska. Idag har vi flera olika nationaliteter i laget vilket gör att vissa endast kan säga hej medan andra kan prata flytande svenska. Om man inte kan göra sig förstådd så kanske man försöker med engelska eller genom att kommunicera på andra sätt. Men svenska är det som gäller i första hand och det språk som vi ska prata så mycket som möjligt för att kunna skapa en sammanhållning i truppen.

Ytterligare en pusselbit i integrationen är det samarbete som FC Kurdtuna har med Superettan-klubben AFC Eskilstuna. Till AFC:s hemmamatcher ska de ställa upp med ett par spelare som hjälper till i deras kiosker. Detta gör att man träffas utanför träningen, man möter nya människor och får nya kontakter. Det är väldigt uppskattat av killarna i laget.

De som sitter i styrelsen försöker också hjälpa till att skapa mer permanenta arbetstillfällen för killarna. Ordförande i föreningen har kontakter med flera lokala arbetsplatser och har lyckats ordna praktikplatser.

Just nu har föreningen ett A-lag med cirka 45 spelare där den yngste är 17 år och den äldsta 34 år. Årets seriespel i division 7 har just avslutats och laget slutade på en femteplats med tre raka vinster i slutet. Men föreningen vill också starta upp en ungdomsverksamhet och främst ta hand om de som idag är hamnar utanför i samhället.

Vad hoppas ni i föreningen åstadkomma på lite längre sikt?

– Vårt långsiktiga mål är att skapa en gemenskap bland ungdomar som känner sig utanför. Ett annat mål är att starta juniorlag för både tjejer och killar. Samt att växa som ett lag och gå upp i serie-systemet, avslutar Amar.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till FC Kurdtuna för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt välkomna som samarbetsförening.