FC Norr United – ny samarbetsförening

5 mars 2020

FC Norr United skapar fotbollsglädje i Sundsvall. Hari Halilovic, som är ordförande och spelande tränare i laget, tyckte att det saknades ett lag i stan för spelare som inte riktigt fått chansen att spela fotboll. Han tog saken i egna händer och bildade klubben FC Norr United. Ett år senare står laget som överlägsen och obesegrad vinnare av division 6 Norra och man siktar på att göra samma resa i division 5 kommande säsong.

– Folk skrattade när jag ville skapa ett fotbollslag, men som det har gått nu så har vi respekt från folk i stan och de tycker att det är jättekul. Det har gått från att vi inte har varit så många personer på träningarna till att det har det varit över 30 personer, och resultatet i serien förra året var jätteroligt, säger Hari.

Laget har kommit att bli en väl sammansvetsad grupp med ett brett åldersspann där den yngsta spelaren är 17 år och den äldsta 47. Hari menar att detta är en av nycklarna för att bidra till god integration. Han berättar att laget främst består av spelare med invandrarbakgrund från förorten, men att alla är välkomna till laget och att det i truppen också finns etablerade svenskar. Utöver fotbollen umgås spelarna i laget mycket på fritiden, bland annat har det arrangerats FIFA-turneringar och biljardkvällar.

– Jag tror det är viktigt för många med sådana saker. Vi jobbar inte bara för att utvecklas ute på planen, vi fokuserar även mycket på allt utanför och jobbar för att fungera som en plats som får folk att hamna på rätt spår i livet generellt. Att spelarna inte ska fastna i dåliga vanor, säger Hari.

Handlingskraft finns det också gott om i FC Norr United. För nya lag är det alltid en utmaning med ekonomiska resurser och för att kunna finansiera sin existens hjälps alla åt för att få in pengarna som krävs. De har arbetat med olika saker och nyligen har de bokat in sig som flytthjälp för ett företag. Det är viktigt att insamlingen av finansiella medel sker som lag och inte som individer, menar Hari och utvecklar;

– Det är väldigt mycket jobb, och tid och pengar är vad det är brist på. Men det är så pass kul att det går ändå. Det är svårt att fixa arbete för att få in pengar. Man får söka aktivt och mycket men det går också att fixa om man försöker.

FC Norr United är ett bevis på att det ofta räcker med en bra idé och en stor portion vilja för att bygga upp något från grunden och skapa fotbollsglädje och gemenskap för människor i alla åldrar.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till FC Norr United FC för att stötta laget och föreningen. Vi hälsar dem samtidigt välkomna som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman     Foto: FC Norr United