Umgås utanför planen – så ska Sävsjö FF inspirera till integration

19 april 2017

Foto: Evelina Carborn

Integration kräver mycket mer än att man ”bara” spelar fotboll tillsammans. Det har Sävsjö FF insett – och nu får klubben stöd med att bygga gemenskap även utanför planen.

Kanske minns ni Daniel Hammar Komarica, en av de eldsjälar som nominerades till Sverige Uniteds finaste stipendium – Guldhanden – tidigare i vintras. Han är sedan flera år tillbaka en förgrundsfigur inom småländska Sävsjö FF, där han utöver att sitta i styrelsen även verkar inom flera arbetsutskott, sköter hemsidan och klubbens sociala medier, har rollen som utbildningsansvarig och hjälper till på alla andra sätt han kan.

Men Daniel Hammar Komarica har också en annan hjärtefråga – integration. Det främsta skälet att han nådde finalen i kampen om Guldhanden var det ideella arbete han lägger ned som ledare för ensamkommande ungdomar. Trots sina övriga engagemang hittar Daniel Hammar Komarica alltid tid till att inkludera nyanlända genom fotbollen och att ge dem en introduktion till det svenska föreningslivet. Under 2016 ansvarade han för en grupp killar som fick chansen att träna organiserat tillsammans för första gången.

Nu vill Daniel Hammar Komarica och Sävsjö FF ta ett nytt kliv på samma tema, och den här gången höjer de blicken bortom själva fotbollsplanen. För även om de flesta av föreningens ungdomslag har en bra mix av spelare med olika bakgrund räcker det inte att dela omklädningsrum med varandra eller att ingå i samma startelva. För att uppnå integration försöker Sävsjö FF att koppla ett helhetsgrepp.

– Vi har sett bland visa av våra årskullar att det lätt skapas grupperingar inom själva truppen. Man söker sig till de kompisar man känner sig trygg med. Ofta kan det bli så att invandrarkillar som pratar samma språk hänger mycket ihop och att de grabbar som är födda och uppvuxna i Sävsjö är mer för sig själva. På sikt kan det vara ett problem, särskilt när man kommit upp i lite äldre åldrar och de här konstellationerna har ”satt sig” ännu mer, säger Daniel Hammar Komarica.

Därför jobbar Sävsjö FF målmedvetet med att bygga broar både inom de enskilda lagen och mellan lag på olika åldersnivåer. Tanken är att ge ungdomarna fler alternativ till umgänge och att motverka en ”vi och de-känsla”.

– En sak vi tror mycket på är team-building utanför det vardagliga sportsliga. Fotbollsplanen är spelarnas hem – men det som händer i vanliga livet kan vara minst lika viktigt. Ett antal gånger varje säsong vill vi därför ta med våra ungdomar och hitta på roliga saker tillsammans under avslappnade former, säger Hammar Komarica.

Vad kan ni uppnå med det?
– Att ungdomarna med invandrarbakgrund på ett naturligt sätt lär känna sina etablerade svenska kompisar. Det handlar om att våga ge varandra plats i den egna trygghetszonen. Kör man exempelvis en femkamp i en grupp med fem, sex deltagare faller det sig naturligt att man samarbetar och har kul tillsammans. Därför ska vi anordna den sortens verksamheter kontinuerligt, vi tänker oss ungefär fyra tillfällen per år.

Enligt Daniel Hammar Komarica finns ytterligare en positiv aspekt. De äldre spelarna tilldelas en fadderliknande funktion och får på så sätt öva på att ta ansvar för sina yngre klubbkompisar.

– Då ser våra yngre spelare att de här grabbarna i tonåren i själva verket är väldigt snälla och inga man behöver känna sig rädd för i något sammanhang. Vi hoppas att allt detta ska bidra till en bra stämning i vår förening, säger han.

Sverige United delar den förhoppningen och vill gärna ge ett handtag för att aktiviteterna ska bli verklighet. Därför stöttar vi Sävsjö FF med bidrag till en femkamp där alla 175 ungdomsspelare erbjuds möjlighet att vara med. Sävsjö FF står för själva arrangemanget och Sverige United hjälper till med mat och dryck. Tack till Sävsjö FF för ert fina arbete, och lycka till framöver!