Finalist Guldhanden 2025: Carola Karlsson, Bergnäsets AIK, Luleå.

14 januari 2025

Carola har ingen egen fotbollsbakgrund, men har under de senaste åtta åren tränat ett herrlag i division 5, ett lag som har blivit en plats där spelare från skilda bakgrunder får växa både som fotbollsspelare och människor. 

Carola kom in i fotbollen för många år sedan som engagerad förälder och kände efter en tid att hon ville göra mer. Det ledde till att hon startade det så kallade utvecklingslaget, där hon har varit tränare i åtta säsonger. Det är ett öppet lag där alla är välkomna med ibland uppemot femtio deltagare. Spelarna är i åldrarna 17-45 år. Under sommaren hålls träningar och matcher varje vecka. Vintertid bedrivs futsal- och fotbollsträningar med matcher i division 2. Carola betonar att lagets verksamhet aldrig stannar av. Tanken är att skapa en stabil miljö där alla spelare, oavsett bakgrund och ambitionsnivå, kan utvecklas.

Utan erfarenhet av fotboll har Carola lyckats bygga upp laget och lagkänslan. Fokus ligger på teambuilding och utveckling på både individ- och gruppnivå. Hon beskriver träningarna som en plats där gemenskapen står i centrum. De nya spelarna får en mentor från laget som varit med längre, ofta de svenska spelarna som är vana vid föreningslivets normer och regler. För Carola handlar det inte bara om fotboll, utan om att ge spelarna verktyg som de kan använda även utanför planen – exempelvis i arbetslivet.

Att vara en kvinnlig tränare i ett omklädningsrum fyllt med män har inte varit självklart från början, men med tiden har Carola blivit en naturlig del av laget och en ledare som fått spelarnas respekt. Det har inneburit att hon även fått rollen som personligt stöd för spelarna. Hon hjälper dem med allt från bekymmer till framtidsplaner. Hon är uppmärksam på om någon spelare håller på att glida iväg och tar ett samtal eller skickar ett sms om någon inte dyker upp på en träning.

Hon har även hjälpt ensamkommande spelare med deras integration och språkutveckling.  Ett exempel är när hon kontaktade Migrationsverket för att försvara några spelares rätt att stanna i Luleå, istället för att omplaceras till Haparanda, då hon visste att de hade ett socialt nätverk här.

Hennes drivkraft handlar om att göra skillnad för andra människor. Genom sitt ledarskap har hon hjälpt spelare att utvecklas på och utanför planen, och hennes fokus på att skapa en inkluderande och stöttande miljö gör att många av spelarna känner tacksamhet och respekt för henne.

I föreningen har hon även uppdraget som domaransvarig och är ledamot i fotbollssektionen. 2023 tilldelades hon Norrbottens idrottsledarstipendium.