Finalist Guldhanden 2025: Ronny Sterzenbach & Ali Jamal Yassin, Bergslagens IF, Lindesberg
30 januari 2025Genom fotbollen inledde Ali och Ronny en mångårig vänskap som ledde till grundandet av Bergslagens IF. De vill ge barn och unga i Hagaberg, ett utsatt område i Lindesberg, en möjlighet att tillhöra en positiv miljö med fotbollen som sammanhållande kraft med verksamhet 365 dagar om året.
Idén om att starta en förening växte fram ur behovet av en trygg och inkluderande gemenskap för ungdomar. För Ali, som har bott i Hagaberg i stort sett hela sitt liv och har en bakgrund inom socialt arbete, var drömmen om en egen förening något han burit med sig sedan barndomen. Tillsammans med Ronny, som har erfarenhet av tre decenniers integrationsarbete genom fotboll, skapades en plats där inget barn är exkluderat utan alla är välkomna oavsett förutsättningar.
Bergslagens IF grundades för drygt ett och ett halvt år sedan och har sedan dess vuxit snabbt. Föreningen har idag cirka 600 medlemmar som representerar över 15 olika nationaliteter. Enligt Ali och Ronny är den mångkulturella sammansättningen en av föreningens största styrkor. Föreningen bedriver aktiviteter 365 dagar om året. Oavsett helg eller vardag ser Ali och Ronny till att det finns aktiviteter att ägna sig åt. Störst är fotbollen, men det finns även basket, och boxning är under uppstart.
Förutom fotboll erbjuds läxhjälp och språkhjälp för både barn och vuxna, vilket gör att föreningen på många sätt arbetar med hela individen. Genom samarbeten med lokala skolor och polisen arbetar föreningen förebyggande och skapar nätverk av stöd och trygghet för sina medlemmar. Man arrangerar också Trollrallyt, ett årligt lådbilsrally som samlar människor från olika delar av Lindesberg och främjar gemenskapen i området.
Ali är ordförande och sköter det administrativa och organisatoriska medan Ronny hanterar det praktiska göromålen, såsom materialhantering och ledning av träningar och matcher. Ronny är också en viktig mentor för många av de nya medlemmarna, särskilt för dem som kommer från utrikesfödda familjer och känner sig utanför.
För Ali och Ronny handlar det om att bygga relationer och skapa en plats där ungdomarna kan utvecklas både på och utanför fotbollsplanen. De ser fotbollen som en perfekt väg för att bygga självförtroende, samarbete och gemenskap – värderingar som genomsyrar föreningens verksamhet.
Deras arbete är inte bara en investering i sport, utan i människors liv. Genom att skapa en inkluderande och stöttande miljö där integration och samhörighet står i centrum, har de lagt grunden för en förening som kommer att fortsätta växa och göra skillnad i många år framöver.