Finalist till Guldhanden 2022: Carl Demirtas Sjödin, Inter Linné IF
24 januari 2022Carl är drivande kraft i Inter Linné IF, en förening i Göteborg som från starten 2016 lyckats samla både etablerade svenskar och nyanlända kring fotbollen. För Carl var det viktigt för att uppnå verklig integration och inkludering. Hans ambition har från första början varit att via fotbollen ge ungdomarna en snabbväg till språk, nätverk och jobb.
Carl arbetar till vardags som intensivvårdssjuksköterska på Sahlgrenska sjukhuset och forskar inom intensivvård. I föreningen är hans officiella roll kassör, men han har ett finger med i det mesta. I början bestod föreningen av ett seniorlag, reservlag och motionsfotboll. Sedan dess har det tillkommit fler fotbollslag, futsal med serielag och tillgång till en klubbstuga. Efterhand har några av spelarna fått roller som ledare vilket gjort att Carl kunnat släppa en del av ansvaret för träningar och ägnar mer tid åt att utveckla föreningens verksamhet, administration och ekonomi.
Vid sidan om den ordinarie verksamheten bedriver föreningen under skolloven fotbollsskola och turneringar för barn i stadsdelen Bergsjön. I linje med Carls ambition att ge ungdomar nyttiga erfarenheter så får spelare i föreningen, som själva kommit hit som ensamkommande, vara ledare för aktiviteterna.
Utöver fotbollen har föreningen sociala aktiviteter såsom TV-spelskvällar, biljard, lagfester och besök på idrottsevenemang. Allt för att bygga broar och gemenskap mellan spelarna. Det kan också handla om att hjälpa spelare med skolan, myndighets- och företagskontakter. Fler personer i Carls närhet berättar om hur han lotsar ungdomarna till ett bra språk, nätverk och hittar praktik eller jobb via föreningens kontakter. Exempelvis finansierar Arbetsförmedlingen en anställning i föreningen för en av de nyanlända spelarna, som fått ta ansvar för klubbstugan och är assisterande tränare för futsalen. Bra erfarenheter för spelaren och en avlastning för Carl.
Med mer än 20 länder representerade bland spelarna, varav många från krigsdrabbade områden, är det ett stort kulturellt utbyte i föreningen. Många av ungdomarna skulle förmodligen inte umgåtts om det inte varit för fotbollen, berättar Carl, men det är inte alltid problemfritt utan det behövs ett kontinuerligt arbete och närhet till spelarna.
Personer i Carls omgivning vittnar om hans förmåga att fånga upp människor och få in dem i föreningens värme. Nästan varje träning kommer det någon ny. Redan i korplaget lyckades han få ihop lag med hälften svenska och hälften invandrare. Efter några månader tillsammans på fotbollsplanen pratar spelarna svenska och har börjat skapa ett nätverk ut i arbetslivet med Carls hjälp.