Finalist till Guldhanden 2022: Daniel Larsson, Hedemora FC

27 januari 2022 Daniel Larsson Hedemora FC

Under sex år drev Daniel en ideell fotbollsverksamhet för nyanlända i Långshyttan. Vid flytt till Hedemora tog han med sig sitt engagemang och är idag ledare och drivande kraft inom fotboll och integration i Hedemora.

För cirka 10 år sedan klev Daniel fram när han märkte att det fanns ett behov av aktiviteter för nyanlända i Långshyttan. Daniel jobbade i skolan och spelade fotboll i Långshyttans AIK och nyanlända barn frågade honom då om han kunde hjälpa dem med fotbollsträningar. Eftersom det var svårt att få gehör från andra håll beslutade han att bjuda in till spontanfotboll på egen hand. Det började med barnen, och snart dök även papporna upp. Inom kort blev det två grupper med cirka 40 deltagare i varje. Först tränade han barnen och sedan ungdomarna och de vuxna. 

Eftersom Daniel inte drev detta som en förening så fick han inga bidrag och det var svårt att få halltider. Det blev ofta träning utomhus. Efterhand utvecklades ett samarbete med Röda Korset som bland annat stöttade med hallhyror för de tider man lyckades få. Bollar och utrustning ordnade Daniel själv.  Under de sex år som verksamheten bedrevs i Långshyttan arrangerade Daniel även ett antal cuper med inbjudna lag. Det blev ytterligare ett tillfälle för spelarna att träffa andra och bredda sitt kontaktnät. 

Daniel lämnade verksamheten i samband med att han flyttade till Hedemora. Det dröjde inte länge förrän han där blev kontaktad av några ungdomar som ville börja spela fotboll i Hedemora och undrade om Daniel kunde hjälpa till. Det ville han gärna göra för att ge dem ett alternativ till sysslolöshet och samtidigt vara ett stöd i deras integrering i Hedemora. Tillsammans med en kompis som var tränare i IFK Hedemora startade Daniel fotboll inom ramen för Hedemora FC, en befintlig futsalklubb.

Med hjälp av Daniels insatser är Hedemora FC idag en viktig del i integrationsarbetet i Hedemora med ett fotbollslag och ett 40-tal aktiva ungdomar som deltar på träningar. Från början var det mest nyanlända som spelade, men vartefter har fler killar med svensk bakgrund anslutit. Fotbollslaget, som spelar seriespel, har varit framgångsrikt och har gjort spelarna till förebilder för ungdomar som tittar på matcherna, vilket lockat fler till föreningen.

När Daniel fick frågan om Hedemora FC kunde hjälpa  kyrkan och kommunen med en satsning på inomhusfotboll för nyanlända högstadieelever så sa han självklart ja. Daniel och Hedemora FC har ett fortsatt samarbete med Röda Korset och stöd från kommunen. Vid sidan om fotbollen är Daniel även ideellt engagerad i socialt arbete. Till vardags arbetar han som lärare och assistent till barn med behov av extra stöd.